Блог

Дъб, Летен дъб (Quercus robur) 19.10.2021 20:51:46

Дъб, Летен дъб (Quercus robur)

Разпространение:

Летният дъб се среща на групи или единично предимно в низините и покрай реките.

Описание:

Сем. Букови (Fagaceae).

Дъбът е високо дърво 30-35 метра с широка разперена корона. Има голи, гладки, кафявозелени или синкаво зелени едногодишни клонки с дребни, почти закръглени лещанки. Листата му са с къси и дебели дръжки, неправилно плитко или по-дълбоко пересто наделени на 5-7 двойки тъпи дялове, голи и от двете страни, жълъдите са с тънки дълги дръжки, обвити с чашка, получена от разрастването на оста на съцветието. Цъфти в началото на пролетта.

Използваема част:

Тънката гладка кора от млади дървета с диаметър до 10 см или от млади клонки, която се бели рано напролет. За целта върху кората се правят напречни и надлъжни нарези, след което тя се очуква леко с чукче и се бели.

Химичен състав:

Кората съдържа около 20% галотанини, левулин, малки количества галова, елагова, ерукова киселина, катехинови танини (до 0,4%), въглехидрати, смоли, кварцетин, дъбилни вещества, захароза, глюкоза и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Основното действие на растението е адстрингентно, кръвоспиращо, противовъзпалително, противоглистно и противопаразитно. Препоръчва се за  гаргара при възпаления в областта на устата и глътката.

Прилага се предимно външно при: Кожни заболявания, възпаление на венците и сливиците, хемороиди, анални фисури, бяло течение, против потене на краката. Вътрешно се прилага рядко и в малки дози при възпаление на стомаха, червата, обилна менструация, диария.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

Външно – за бани, компреси или за жабурене при парадонтоза, 2-3 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 10 минути.

Вътрешно – 1 чаена лъжица се залива с 300 мл студена вода за 8 часа. Дозата е за един ден.

НЕ СЕ ПРЕДПИСВА НА ДЕЦА!

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Дъб, Летен дъб (Quercus robur)

Дъб, Летен дъб (Quercus robur)

Разпространение:Летният дъб се среща на групи или единично предимно в низините и покрай реките.Описание:Сем. Букови (Fagaceae).Дъбът е високо дърво 30- Разпространение:Летният дъб се среща на групи или единично предимно в низините и покрай реките.Описание:Сем. Букови (Fagaceae).Дъбът е високо дърво 30- 2021-10-19T20:51:50+03:00 Дъб, Летен дъб (Quercus robur)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Летният дъб се среща на групи или единично предимно в низините и покрай реките.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Букови (Fagaceae).</p> <p>Дъбът е високо дърво 30-35 метра с широка разперена корона. Има голи, гладки, кафявозелени или синкаво зелени едногодишни клонки с дребни, почти закръглени лещанки. Листата му са с къси и дебели дръжки, неправилно плитко или по-дълбоко пересто наделени на 5-7 двойки тъпи дялове, голи и от двете страни, жълъдите са с тънки дълги дръжки, обвити с чашка, получена от разрастването на оста на съцветието. Цъфти в началото на пролетта.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Тънката гладка кора от млади дървета с диаметър до 10 см или от млади клонки, която се бели рано напролет. За целта върху кората се правят напречни и надлъжни нарези, след което тя се очуква леко с чукче и се бели.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Кората съдържа около 20% галотанини, левулин, малки количества галова, елагова, ерукова киселина, катехинови танини (до 0,4%), въглехидрати, смоли, кварцетин, дъбилни вещества, захароза, глюкоза и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Основното действие на растението е адстрингентно, кръвоспиращо, противовъзпалително, противоглистно и противопаразитно. Препоръчва се за&nbsp; гаргара при възпаления в областта на устата и глътката.</p> <p><strong>Прилага се предимно външно при:</strong><span>&nbsp;</span>Кожни заболявания, възпаление на венците и сливиците, хемороиди, анални фисури, бяло течение, против потене на краката.<strong><span>&nbsp;</span>Вътрешно</strong><span>&nbsp;</span>се прилага рядко и в малки дози при възпаление на стомаха, червата, обилна менструация, диария.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p><strong>Външно</strong><span>&nbsp;</span>&ndash; за бани, компреси или за жабурене при парадонтоза, 2-3 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 10 минути.</p> <p><strong>Вътрешно</strong><span>&nbsp;</span>&ndash; 1 чаена лъжица се залива с 300 мл студена вода за 8 часа. Дозата е за един ден.</p> <p><span style="color: #ff0000;">НЕ СЕ ПРЕДПИСВА НА ДЕЦА!</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки