Блог

Дюля (Cydonia oblonga) 19.10.2021 21:08:27

Дюля (Cydonia oblonga)

Разпространение:

У нас дюлата се отглежда в цялата страна, главно в южните райони, особено в равнините не по – високо от 600 метра надморска височина.

Описание:

Сем. Розови (Rosaceae).

Дюлата е разклонено до 3-4 метра високо дърво или храст. Листата са едри, последователни, голи отгоре, отдолу силно напластени с къси и опадващи дръжки. Цветовете са едри светлорозови или бели, разположени поединично. Плодът е лимоненожълт, има крушовидна форма и е покрит с влакнест мъх. Има 8-10 семена. Цъфти през май-юни. Плодовете зреят до есента.

Използваема част:

Семената (Semen Cydoniae).

Химичен състав:

20% слузни вещества, дъбилни вещества, 15% тлъсто масло, протеини, незначително количество цианогенния глюкозид амигдалин, емулзин, пепел 1,3% с 42% фосфорна киселина. Слузното вещество представлява уронови киселини и ксилоза.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Приготвена по студен начин слуз от семената (5:100) се използва като ефикасно омекчаващо средство при кашлица, бронхит, стомашни и чревни заболявания, като слабително средство и други. Външно за компреси при изгарания. Приложение има и в козметиката за омекчаване на кожата и други. Слузта се приготвя от цялото семе, без да се счуква. Плодовете се използват за храна в свежо състояние или от тях се правят компоти, комфитюри, желета и други.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

Приготвя се запарка от 1 чаена лъжица и 250 мл вряща вода. Кисне 60 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти на ден по 80 мл.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Дюля (Cydonia oblonga)

Дюля (Cydonia oblonga)

Разпространение:У нас дюлата се отглежда в цялата страна, главно в южните райони, особено в равнините не по – високо от 600 метра надморска височина.Опис Разпространение:У нас дюлата се отглежда в цялата страна, главно в южните райони, особено в равнините не по – високо от 600 метра надморска височина.Опис 2021-10-19T21:08:34+03:00 Дюля (Cydonia oblonga)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>У нас дюлата се отглежда в цялата страна, главно в южните райони, особено в равнините не по &ndash; високо от 600 метра надморска височина.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Розови (Rosaceae).</p> <p>Дюлата е разклонено до 3-4 метра високо дърво или храст. Листата са едри, последователни, голи отгоре, отдолу силно напластени с къси и опадващи дръжки. Цветовете са едри светлорозови или бели, разположени поединично. Плодът е лимоненожълт, има крушовидна форма и е покрит с влакнест мъх. Има 8-10 семена. Цъфти през май-юни. Плодовете зреят до есента.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Семената (Semen Cydoniae).</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>20% слузни вещества, дъбилни вещества, 15% тлъсто масло, протеини, незначително количество цианогенния глюкозид амигдалин, емулзин, пепел 1,3% с 42% фосфорна киселина. Слузното вещество представлява уронови киселини и ксилоза.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Приготвена по студен начин слуз от семената (5:100) се използва като ефикасно омекчаващо средство при кашлица, бронхит, стомашни и чревни заболявания, като слабително средство и други. Външно за компреси при изгарания. Приложение има и в козметиката за омекчаване на кожата и други. Слузта се приготвя от цялото семе, без да се счуква. Плодовете се използват за храна в свежо състояние или от тях се правят компоти, комфитюри, желета и други.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>Приготвя се запарка от 1 чаена лъжица и 250 мл вряща вода. Кисне 60 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти на ден по 80 мл.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки