Разпространение:
Разпространено е из горите и храсталаците, в предпланинския и планинския пояс в цяла България докъм 1300 метра надморска височина.
Описание:
Сем. Дрянови (Cornaceae).
Храст или разклонено дърво, високо до 8 метра. Кората е жълтеникавосива, напукана. Листата са срещуположни, прости, с елипсовидна форма, целокрайни. Цветовете са дребни, жълти, приседнали в пазвите на листата. Плодът е червен, продълговато елипсовиден, месест, с една костилка. Цъфти през февруари-март, преди развитието на листата. Плодовете узряват през август-октомври.
Използваема част:
Плодовете (Fructiis Corni).
Химичен състав:
Плодовете съдържат до 0,50% дъбилни и багрилни вещества, флавонола рутин,плодови киселини, витамин С и К, органични киселини до 3%, захароза, пектин, танини и други.
Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:
Използва се като затягащо и антимикробно средство при диарии, като температуропонижаващо при простудни заболявания, като кръвоспиращо при кръвоизливи от стомашно-чревния тракт. Кората се използва за жабурене при болки във венците.
Прилага се при: Колит, подагра, анемия, заболявания на пикочните пътища, пясъци и камъни в бъбреците.
Препоръчителна дневна доза за възрастни:
50 грама дренки се варят 15 минути в 1 литър вода. Отварата се пие вместо вода или леко подсладена като компот (ядат се и плодовете).
Коментирането на тази статия е ограничено