Блог

Алое (Aloe Arborescens) 16.10.2021 16:00:53

Алое (Aloe Arborescens)

Разпространение:

Родината на дървовидното алое е тропическа и субтропическа Африка, където се среща диворастящо. На много места се култивира в промишлени мащаби, а у нас се отглежда предимно като декоративно растение в саксии.

Описание:

Сем. Асфоделови (Asphodelaceae).

Алоето е вечнозелено тропическо и субтропическо дървовидно растение, достигащо до 4 метра височина в естествения си хабитат. Кореновата му система е повърхностно разположена. Стъблото е изправено, с множество пръстеновидни следи от вече паднали листа. Листа са последователни – от светло до сивозелени, дълги до 20-30 см, постепенно заострени, сочни, изпъкнали отдолу. Плодът е с многобройни триъгълни семена.

Развитието на растението е сравнително бавно.

Използваема част:

Свежи листа и сокът от тях, сух екстракт (Extractum Aloe Arborescens).

Химичен състав:

Алоин, изобарбалоин, алоеемодин, смоли, витамини, глюкозиди, биогенни стимулатори и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Меко слабително, нормализира функцията на храносмилателната система, подпомага метаболизма. Използва се при хроничен запек, чернодробни, жлъчни и онкологични заболявания, главоболие, язва на стомаха и дванадесетопръстника, смущения в зрението и други.

Препоръчителна дневна доза за възрастни:

1-2 пъти на ден се изпива по едно парче сух екстракт, колкото грахово зърно, след храна с чаша вода или плодов сок.

ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ!

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Алое (Aloe Arborescens)

Алое (Aloe Arborescens)

Разпространение:Родината на дървовидното алое е тропическа и субтропическа Африка, където се среща диворастящо. На много места се култивира в промишлени м Разпространение:Родината на дървовидното алое е тропическа и субтропическа Африка, където се среща диворастящо. На много места се култивира в промишлени м 2021-10-16T16:00:56+03:00 Алое (Aloe Arborescens)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Родината на дървовидното алое е тропическа и субтропическа Африка, където се среща диворастящо. На много места се култивира в промишлени мащаби, а у нас се отглежда предимно като декоративно растение в саксии.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Асфоделови (Asphodelaceae).</p> <p>Алоето е вечнозелено тропическо и субтропическо дървовидно растение, достигащо до 4 метра височина в естествения си хабитат. Кореновата му система е повърхностно разположена. Стъблото е изправено, с множество пръстеновидни следи от вече паднали листа. Листа са последователни &ndash; от светло до сивозелени, дълги до 20-30 см, постепенно заострени, сочни, изпъкнали отдолу. Плодът е с многобройни триъгълни семена.</p> <p>Развитието на растението е сравнително бавно.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Свежи листа и сокът от тях, сух екстракт (Extractum Aloe Arborescens).</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Алоин, изобарбалоин, алоеемодин, смоли, витамини, глюкозиди, биогенни стимулатори и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Меко слабително, нормализира функцията на храносмилателната система, подпомага метаболизма. Използва се при хроничен запек, чернодробни, жлъчни и онкологични заболявания, главоболие, язва на стомаха и дванадесетопръстника, смущения в зрението и други.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастни:</strong></p> <p>1-2 пъти на ден се изпива по едно парче сух екстракт, колкото грахово зърно, след храна с чаша вода или плодов сок.</p> <p><span style="color: #ff0000;">ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ПРИ БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ!</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки