Блог

Анасон (Pimpinella Anisum L.) 16.10.2021 16:02:29

Анасон (Pimpinella Anisum L.)

Разпространение:

Анасонът произхожда от Мала Азия, от където се отглежда от древни времена. В България се отглежда предимно в югоизточната част (Хасковско, Първомайско, Бургаско, Чирпанско и Асеновградско).

Описание:

Сем. Сенникоцветни (Apiaceae).

Анасонът е едногодишно тревисто растение със слаборазклонен вретеновиден корен, достигащ до 60 см в почвата. От всеки корен излиза само по едно изправено стъбло с височина около 10-60 см. В горната си част то е разклонено, голо или покрито с дребни власинки. Приосновните листа са захванати на дръжки, прости са, с яйцевидна или бъбрековидна форма, назъбени и нарязани. Горните листа са с къси дръжки или приседнали. Цветовете са дребни и бели на цвят. Плодът е яйцевиден, сивокафяв или зеленикав. Той не се разпада дори и след изсушаване. Цъфти юни-август.

Използваема част:

Плодчетата (Fructus Anisi).

Химичен състав:

Всички части на растението съдържат етерично масло (в семената то достига до 6%). В дрогата се съдържат до 90% анетол, естрагол, метилхавикол, анисалдехит, анисов кетон, анисова киселина и др. В плодовете (семената) има съдържание и на тлъсто масло (до 28%), холин, до 20% белтъчни вещества, захари, слузни вещества, стигмастерин, ензими и минерални соли.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Анасонът се прилага при възпаление на лигавицата на дихателните органи, при кашлица, загуба на глас, бронхиален катар, астма, безсъние, храносмилателни смущения в стомаха и червата - подуване, болки, тежест. Прилага се още при заболявания на бъбреците и пикочния мехур, стимулира лактацията.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

1 чаена лъжичка се запарва в 300 мл вряща вода за 20 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 100 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Анасон (Pimpinella Anisum L.)

Анасон (Pimpinella Anisum L.)

Разпространение:Анасонът произхожда от Мала Азия, от където се отглежда от древни времена. В България се отглежда предимно в югоизточната част (Хасковско, Разпространение:Анасонът произхожда от Мала Азия, от където се отглежда от древни времена. В България се отглежда предимно в югоизточната част (Хасковско, 2021-10-16T16:02:32+03:00 Анасон (Pimpinella Anisum L.)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Анасонът произхожда от Мала Азия, от където се отглежда от древни времена. В България се отглежда предимно в югоизточната част (Хасковско, Първомайско, Бургаско, Чирпанско и Асеновградско).</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Сенникоцветни (Apiaceae).</p> <p>Анасонът е едногодишно тревисто растение със слаборазклонен вретеновиден корен, достигащ до 60 см в почвата. От всеки корен излиза само по едно изправено стъбло с височина около 10-60 см. В горната си част то е разклонено, голо или покрито с дребни власинки. Приосновните листа са захванати на дръжки, прости са, с яйцевидна или бъбрековидна форма, назъбени и нарязани. Горните листа са с къси дръжки или приседнали. Цветовете са дребни и бели на цвят. Плодът е яйцевиден, сивокафяв или зеленикав. Той не се разпада дори и след изсушаване. Цъфти юни-август.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Плодчетата (Fructus Anisi).</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Всички части на растението съдържат етерично масло (в семената то достига до 6%). В дрогата се съдържат до 90% анетол, естрагол, метилхавикол, анисалдехит, анисов кетон, анисова киселина и др. В плодовете (семената) има съдържание и на тлъсто масло (до 28%), холин, до 20% белтъчни вещества, захари, слузни вещества, стигмастерин, ензими и минерални соли.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Анасонът се прилага при възпаление на лигавицата на дихателните органи, при кашлица, загуба на глас, бронхиален катар, астма, безсъние, храносмилателни смущения в стомаха и червата - подуване, болки, тежест. Прилага се още при заболявания на бъбреците и пикочния мехур, стимулира лактацията.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>1 чаена лъжичка се запарва в 300 мл вряща вода за 20 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 100 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки