Блог

Арника (Arnica montana) 16.10.2021 16:25:02

Арника (Arnica montana)

Разпространение:

Вирее по влажни горски и планински места из средна Европа. У нас много рядко се среща в селските градинки, като декоративно растение.

Описание:

Сем. Сложноцветни (Asteraceae).

Арниката е многогодишно тревисто растение с късо, цилиндрично коренище, червеникавокафяво на цвят. От това коренище излизат голям брой тънки коренчета. Стъблото е високо и окосмено. Цветовете са жълтооранжеви, събрани в кошнички на върха на стъблото. Цъфти през май-септември.

Използваема част:

Цветните кошнички, брани по време на цъфтежа юни-юли.

Химичен състав:

Плодовете съдържат до 3% етерично масло, което се състои се от апиол, 1-алфа-пинен.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

арниката притежава жлъчкогонно и кръвоспиращо действие, подобрява сърдечната дейност. Прилага се при: климактерични смущения, безапетитие, атеросклероза, леки форми на хипертония, коронарна болест (като помощно средство). Използва се още при цистит и пясък в пикочния мехур, парализи, амебна диария. Спиртна настойка от корените на арниката може да се употреби при припадъци след черепномозъчни травми, изтощителни боледувания, при влошено кръвоснабдяване на крайниците и други.

За външно приложение: при гнойни кожни инфекции, кървящи рани, натъртвания, при заболяванията на опорно-двигателния апарат като артрит, ревматизъм, ишиас и др. Приложени локално в корените на косата, извлеци от цветовете спират косопада.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

Запарка се приготвя като се залее 1 чаена лъжица от билката с 300 мл вряща вода вода. Престоява 30 минути. Пие се по 80 мл 3 пъти дневно.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Арника (Arnica montana)

Арника (Arnica montana)

Разпространение:Вирее по влажни горски и планински места из средна Европа. У нас много рядко се среща в селските градинки, като декоративно растение.Опис Разпространение:Вирее по влажни горски и планински места из средна Европа. У нас много рядко се среща в селските градинки, като декоративно растение.Опис 2021-10-16T16:25:05+03:00 Арника (Arnica montana)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Вирее по влажни горски и планински места из средна Европа. У нас много рядко се среща в селските градинки, като декоративно растение.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Сложноцветни (Asteraceae).</p> <p>Арниката е многогодишно тревисто растение с късо, цилиндрично коренище, червеникавокафяво на цвят. От това коренище излизат голям брой тънки коренчета. Стъблото е високо и окосмено. Цветовете са жълтооранжеви, събрани в кошнички на върха на стъблото. Цъфти през май-септември.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Цветните кошнички, брани по време на цъфтежа юни-юли.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Плодовете съдържат до 3% етерично масло, което се състои се от апиол, 1-алфа-пинен.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>арниката притежава жлъчкогонно и кръвоспиращо действие, подобрява сърдечната дейност.&nbsp;<strong>Прилага се при:&nbsp;</strong>климактерични смущения, безапетитие, атеросклероза, леки форми на хипертония, коронарна болест (като помощно средство). Използва се още при цистит и пясък в пикочния мехур, парализи, амебна диария. Спиртна настойка от корените на арниката може да се употреби при припадъци след черепномозъчни травми, изтощителни боледувания, при влошено кръвоснабдяване на крайниците и други.</p> <p><strong>За външно</strong>&nbsp;приложение: при гнойни кожни инфекции, кървящи рани, натъртвания, при заболяванията на опорно-двигателния апарат като артрит, ревматизъм, ишиас и др. Приложени локално в корените на косата, извлеци от цветовете спират косопада.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>Запарка се приготвя като се залее 1 чаена лъжица от билката с 300 мл вряща вода вода. Престоява 30 минути. Пие се по 80 мл 3 пъти дневно.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки