Блог

Бабини зъби (Tribulus terrestis) 16.10.2021 16:37:22

Бабини зъби (Tribulus terrestis)

Разпространение:

Разпространено е по песъчливи и каменливи места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Растението е топлолюбиво и компактни находища се срещат в Южна България и по Черноморието.

Описание:

Сем. Чифтолистникови (Zygophylaceae).

Едногодишно тревисто растение с пълзящи стъбла, покрити с гъсти власинки. От основата на корена излизат многобройни тънки, пълзящи, дълги до 80 см. стъбла. Листата са чифтоперести, срещуположни, с елипсовидна форма. Цветчетата са сравнително дребни, лимоненожълто оцветени, разположени поединично в пазвите на листата. Плодът е покрит с шипове. След узряването си се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Стръковете и листата са окосмени с белезникави власинки.

Използваема част:

Листата, плодовете и корените. Листата се берат през цялата година. Корените се вадят на есен или през цялата зима, а плодовете се берат след узряването – август-септември.

Химичен състав:

Сапонини, стероли (ситостерол, кампестерол), флавоноиди, танини, калиеви соли, полизахариди, трибулозид, органични киселини, мастни киселини и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Стимулира половата функция, притежава диуретично, противовъзпалително, дезинфекционно, меко лаксативно, противогъбично действие.

Прилага се при: Импотентност, стерилитет, повишен холестерол и триглецириди, високо кръвно налягане, шипове, болки в ставите, нефролитиаза, хипертрофия на простатната жлеза, анемия. Възстановява организма при физическа и психическа преумора.

Външно: За бани при хемороиди, разширени вени, екземи и други.

Препоръчителна дневна доза за възрастен при еректилна дисфункция, заболявания на отделителната система, активен спорт и фитнес :

1 – 2 супени лъжици  се варят в 500 мл вряща вода до 5 минути. Кисне 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 150 мл преди храна.

При заболявания на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система: 5 супени лъжици в 1 литър вода се вари 1 час с намален интензитет. Изпарилата се част от течността се възстановява до 1 литър и така кисне 24 часа. Прецеждането се осъществява през марля и памук, като се внимава острите зъбчета или частици от тях да не попаднат в прецедената отвара.

Пие се: I-ви ден 3 пъти по 3 супени лъжици от отварата, II-ри ден 3 пъти по 4 супени лъжици, III-ти ден 3 пъти по 5 супени лъжици и така всеки следващ ден по пет супени лъжици докато отварата свърши. Почива се 10 дни и се повтаря. Извлека се съхранява задължително в хладилник, а в случай на вкисване се изхвърля.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Бабини зъби (Tribulus terrestis)

Бабини зъби (Tribulus terrestis)

Разпространение:Разпространено е по песъчливи и каменливи места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Растението е топлолюбиво и компа Разпространение:Разпространено е по песъчливи и каменливи места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Растението е топлолюбиво и компа 2021-10-16T16:37:27+03:00 Бабини зъби (Tribulus terrestis)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Разпространено е по песъчливи и каменливи места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Растението е топлолюбиво и компактни находища се срещат в Южна България и по Черноморието.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Чифтолистникови (Zygophylaceae).</p> <p>Едногодишно тревисто растение с пълзящи стъбла, покрити с гъсти власинки. От основата на корена излизат многобройни тънки, пълзящи, дълги до 80 см. стъбла. Листата са чифтоперести, срещуположни, с елипсовидна форма. Цветчетата са сравнително дребни, лимоненожълто оцветени, разположени поединично в пазвите на листата. Плодът е покрит с шипове. След узряването си се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Стръковете и листата са окосмени с белезникави власинки.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Листата, плодовете и корените. Листата се берат през цялата година. Корените се вадят на есен или през цялата зима, а плодовете се берат след узряването &ndash; август-септември.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Сапонини, стероли (ситостерол, кампестерол), флавоноиди, танини, калиеви соли, полизахариди, трибулозид, органични киселини, мастни киселини и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Стимулира половата функция, притежава диуретично, противовъзпалително, дезинфекционно, меко лаксативно, противогъбично действие.</p> <p><strong>Прилага се при:</strong>&nbsp;Импотентност, стерилитет, повишен холестерол и триглецириди, високо кръвно налягане, шипове, болки в ставите, нефролитиаза, хипертрофия на простатната жлеза, анемия. Възстановява организма при физическа и психическа преумора.</p> <p><strong>Външно:</strong>&nbsp;За бани при хемороиди, разширени вени, екземи и други.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен при еректилна дисфункция, заболявания на отделителната система, активен спорт и фитнес :</strong></p> <p>1 &ndash; 2 супени лъжици&nbsp; се варят в 500 мл вряща вода до 5 минути. Кисне 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 150 мл преди храна.</p> <p><strong>При заболявания на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система:</strong>&nbsp;5 супени лъжици в 1 литър вода се вари 1 час с намален интензитет. Изпарилата се част от течността се възстановява до 1 литър и така кисне 24 часа. Прецеждането се осъществява през марля и памук,&nbsp;<strong>като се внимава острите зъбчета или частици от тях</strong>&nbsp;да не попаднат в прецедената отвара.</p> <p>Пие се: I-ви ден 3 пъти по 3 супени лъжици от отварата, II-ри ден 3 пъти по 4 супени лъжици, III-ти ден 3 пъти по 5 супени лъжици и така всеки следващ ден по пет супени лъжици докато отварата свърши. Почива се 10 дни и се повтаря. Извлека се съхранява задължително в хладилник, а в случай на вкисване се изхвърля.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки