Разпространение:
Разпространено е по песъчливи и каменливи места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. Растението е топлолюбиво и компактни находища се срещат в Южна България и по Черноморието.
Описание:
Сем. Чифтолистникови (Zygophylaceae).
Едногодишно тревисто растение с пълзящи стъбла, покрити с гъсти власинки. От основата на корена излизат многобройни тънки, пълзящи, дълги до 80 см. стъбла. Листата са чифтоперести, срещуположни, с елипсовидна форма. Цветчетата са сравнително дребни, лимоненожълто оцветени, разположени поединично в пазвите на листата. Плодът е покрит с шипове. След узряването си се разпада на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Стръковете и листата са окосмени с белезникави власинки.
Използваема част:
Листата, плодовете и корените. Листата се берат през цялата година. Корените се вадят на есен или през цялата зима, а плодовете се берат след узряването – август-септември.
Химичен състав:
Сапонини, стероли (ситостерол, кампестерол), флавоноиди, танини, калиеви соли, полизахариди, трибулозид, органични киселини, мастни киселини и други.
Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:
Стимулира половата функция, притежава диуретично, противовъзпалително, дезинфекционно, меко лаксативно, противогъбично действие.
Прилага се при: Импотентност, стерилитет, повишен холестерол и триглецириди, високо кръвно налягане, шипове, болки в ставите, нефролитиаза, хипертрофия на простатната жлеза, анемия. Възстановява организма при физическа и психическа преумора.
Външно: За бани при хемороиди, разширени вени, екземи и други.
Препоръчителна дневна доза за възрастен при еректилна дисфункция, заболявания на отделителната система, активен спорт и фитнес :
1 – 2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода до 5 минути. Кисне 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 150 мл преди храна.
При заболявания на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система: 5 супени лъжици в 1 литър вода се вари 1 час с намален интензитет. Изпарилата се част от течността се възстановява до 1 литър и така кисне 24 часа. Прецеждането се осъществява през марля и памук, като се внимава острите зъбчета или частици от тях да не попаднат в прецедената отвара.
Пие се: I-ви ден 3 пъти по 3 супени лъжици от отварата, II-ри ден 3 пъти по 4 супени лъжици, III-ти ден 3 пъти по 5 супени лъжици и така всеки следващ ден по пет супени лъжици докато отварата свърши. Почива се 10 дни и се повтаря. Извлека се съхранява задължително в хладилник, а в случай на вкисване се изхвърля.
Коментирането на тази статия е ограничено