Блог

Бахар (Pimenta dioica) 16.10.2021 16:38:31

Бахар (Pimenta dioica)

Разпространение:

В момента най-големият производител на бахар е Ямайка, други по-значими производители са Мексико, Гватемала и Хондурас. Растението е разпространено в целия Карибски басейн, Мексико и други страни от Южна Америка.

Описание:

Сем. Миртови (Mirtaceae).

Бахар наричан още пимента, представлява подправка със специфична миризма. Растението е известно и с името ямайски пипер. Той е вечнозелен храст, който може да достигне до 10-18 метра височина. Листата му много наподобяват тези на лавровите дървета – лъскави, тъмнозелени и елипсовидни. Плодът е ягода със сферична форма.

Използваема част:

Плодовете, листата и дървесината.

Химичен състав:

Багрилни вещества, етерични масла (евгенол, цинеол, феландрен, кариофилен), лигнин, мастни вещества, некристализиралии захари, смоли, летливи масла и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Има стимулиращо действие на стомашно-чревната функция, повишава апетита, има обезболяващ и газогонен ефект. Ароматен стимулант. Фенолът евгенол в бахара се използва за подпомагане на храносмилането, тъй като стимулира производството на трипсин. В стоматологията това вещество се прилага като местна упойка за венци и зъби.

Прилага се при: Газове в червата, нарушено храносмилане, повръщане, диария, треска, грип, настинки, тежко менструално кървене.

Външно приложен, бахарът помага за обезболяване при ревматизъм и невралгия.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Бахар (Pimenta dioica)

Бахар (Pimenta dioica)

Разпространение:В момента най-големият производител на бахар е Ямайка, други по-значими производители са Мексико, Гватемала и Хондурас. Растението е разпр Разпространение:В момента най-големият производител на бахар е Ямайка, други по-значими производители са Мексико, Гватемала и Хондурас. Растението е разпр 2021-10-16T16:38:34+03:00 Бахар (Pimenta dioica)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>В момента най-големият производител на бахар е Ямайка, други по-значими производители са Мексико, Гватемала и Хондурас. Растението е разпространено в целия Карибски басейн, Мексико и други страни от Южна Америка.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Миртови (Mirtaceae).</p> <p>Бахар наричан още пимента, представлява подправка със специфична миризма. Растението е известно и с името ямайски пипер. Той е вечнозелен храст, който може да достигне до 10-18 метра височина. Листата му много наподобяват тези на лавровите дървета &ndash; лъскави, тъмнозелени и елипсовидни. Плодът е ягода със сферична форма.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Плодовете, листата и дървесината.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Багрилни вещества, етерични масла (евгенол, цинеол, феландрен, кариофилен), лигнин, мастни вещества, некристализиралии захари, смоли, летливи масла и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Има стимулиращо действие на стомашно-чревната функция, повишава апетита, има обезболяващ и газогонен ефект. Ароматен стимулант. Фенолът евгенол в бахара се използва за подпомагане на храносмилането, тъй като стимулира производството на трипсин. В стоматологията това вещество се прилага като местна упойка за венци и зъби.</p> <p><strong>Прилага се при:</strong><span>&nbsp;</span>Газове в червата, нарушено храносмилане, повръщане, диария, треска, грип, настинки, тежко менструално кървене.</p> <p><strong>Външно</strong><span>&nbsp;</span>приложен, бахарът помага за обезболяване при ревматизъм и невралгия.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки