Блог

Блатен аир (Acorus Calamus L.) 16.10.2021 16:42:04

Блатен аир (Acorus Calamus L.)

Разпространение:

Аирът произхожда от тропична и субтропична Азия, но е пренесен през Средните векове в Цариград, а по-късно и в различни части на Европа. У нас се среща по мочурливите места и разливите на реките и то като подивяло, в Софийско, Сливенско и Казанлъшко.

Описание:

Сем. Змиярникови (Araceae).

Блатният аир е многогодишно тревисто растение, което достига височина на стеблото от 60 до 150 см. Коренището му е пълзящо, с дебелина до 3 см. Листата на аира са изправени и мечовидни. Те достигат дължина до 1 метър и ширина от 0,5 до 1,5 (3) см. В горната част на стеблото се намира съцветието, на което са разположени плътно, подобно на царевичен кочан многобройни, приличащи на кубчета цветчета. Плодчетата на аира са червени ягоди. Цъфти през юни-юли.

Използваема част:

Обелените коренища (Rhizoma Calami), събрани през ранната пролет или есента, нарязани на късове от около 10 см. и изсушени.

Химичен състав:

1,5-3,5% етерично масло (Oleum Calami), на което се дължи силната му миризма и острият му парлив вкус. Съдържа още около 0,20% от горчивото вещество акорин, смолата акоретин, 25-40% нишесте, слузни вещества, 7,8% веществото азарон, витамин С, скорбяла и катехинови танини.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

основното действие на растението е апетитовъзбуждащо, газогонно, тонизиращо, противодиарично, диуретично, седативно, сънотворно, спазмолитично и аналгетично. Прилага се при анемия, жлъчни и бъбречни заболявания, нередовна менструация, за налагане на трудно заздравяващи рани и циреи. Корените на аира засилват секрецията на солната киселина в стомаха и е особено подходящ при хипоацидни гастрити, също и при язва на стомаха и дванадесетопръстника, нарушения на храносмилането. Използват се и при липса на апетит, както при възрастни, така и при деца. Спиртен извлек от коренището на аира се използват за подтискане на някои патогенни микроорганизми, главно от групата на шигелите, протеус и пиоцианеус.

Външно: Прилага се за жабурене при кървене на венците, за бани и компреси при циреи, гнойни рани и рахит.

Парче от корен на аира, поставено под езика за няколко минути, води до отвращение към тютюнопушене.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

1 чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл студена вода. Кисне 1 нощ. На сутринта се затопля. Прецежда се и се пие на глътки за деня.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Блатен аир (Acorus Calamus L.)

Блатен аир (Acorus Calamus L.)

Разпространение:Аирът произхожда от тропична и субтропична Азия, но е пренесен през Средните векове в Цариград, а по-късно и в различни части на Европа. У Разпространение:Аирът произхожда от тропична и субтропична Азия, но е пренесен през Средните векове в Цариград, а по-късно и в различни части на Европа. У 2021-10-16T16:42:07+03:00 Блатен аир (Acorus Calamus L.)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Аирът произхожда от тропична и субтропична Азия, но е пренесен през Средните векове в Цариград, а по-късно и в различни части на Европа. У нас се среща по мочурливите места и разливите на реките и то като подивяло, в Софийско, Сливенско и Казанлъшко.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Змиярникови (Araceae).</p> <p>Блатният аир е многогодишно тревисто растение, което достига височина на стеблото от 60 до 150 см. Коренището му е пълзящо, с дебелина до 3 см. Листата на аира са изправени и мечовидни. Те достигат дължина до 1 метър и ширина от 0,5 до 1,5 (3) см. В горната част на стеблото се намира съцветието, на което са разположени плътно, подобно на царевичен кочан многобройни, приличащи на кубчета цветчета. Плодчетата на аира са червени ягоди. Цъфти през юни-юли.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Обелените коренища (Rhizoma Calami), събрани през ранната пролет или есента, нарязани на късове от около 10 см. и изсушени.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>1,5-3,5% етерично масло (Oleum Calami), на което се дължи силната му миризма и острият му парлив вкус. Съдържа още около 0,20% от горчивото вещество акорин, смолата акоретин, 25-40% нишесте, слузни вещества, 7,8% веществото азарон, витамин С, скорбяла и катехинови танини.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>основното действие на растението е апетитовъзбуждащо, газогонно, тонизиращо, противодиарично, диуретично, седативно, сънотворно, спазмолитично и аналгетично.&nbsp;<strong>Прилага се</strong>&nbsp;при анемия, жлъчни и бъбречни заболявания, нередовна менструация, за налагане на трудно заздравяващи рани и циреи. Корените на аира засилват секрецията на солната киселина в стомаха и е особено подходящ при хипоацидни гастрити, също и при язва на стомаха и дванадесетопръстника, нарушения на храносмилането. Използват се и при липса на апетит, както при възрастни, така и при деца. Спиртен извлек от коренището на аира се използват за подтискане на някои патогенни микроорганизми, главно от групата на шигелите, протеус и пиоцианеус.</p> <p><strong>Външно:</strong>&nbsp;Прилага се за жабурене при кървене на венците, за бани и компреси при циреи, гнойни рани и рахит.</p> <p>Парче от корен на аира, поставено под езика за няколко минути, води до отвращение към тютюнопушене.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>1 чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл студена вода. Кисне 1 нощ. На сутринта се затопля. Прецежда се и се пие на глътки за деня.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки