Блог

Блатен хвощ (Equisetum palustre L.) 16.10.2021 16:50:29

Блатен хвощ (Equisetum palustre L.)

Разпространение:

Среща се по влажни места до 1700 метра над морското равнище. Често се среща на места където има реки.

Описание:

Сем. Хвощови (Equisetaceae).

Многогодишно растение, образуващо само един вид стъбла, зелено с височина до 60 см. Силно разклонено, като клонките са с по 5 ребра. Спороносното класче се намира на върха на стъблото, то е черно и е дълго 1-3 см. Този по – едър вид хвощ е отровен!

Използваема част:

Стрък.

Химичен състав:

Алĸaлoиди (eĸвизeтин и ниĸoтин), флaвoнoиди, opгaнични ĸиceлини, дъбилни и cмoлиcти вeщecтвa, пpoвитaмин A, витaмин C, бeлтъчини, мазнини, гopчивo вeщecтвo и дpуги.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Прилага се външно за компреси за костно – ставни и кожни заболявания.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

Само външно: 2-3 супени лъжици се запарват в 400 мл вряща вода. Кисне 30 минути и се прецежда. Отварата се използва за компреси!

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Блатен хвощ (Equisetum palustre L.)

Блатен хвощ (Equisetum palustre L.)

Разпространение:Среща се по влажни места до 1700 метра над морското равнище. Често се среща на места където има реки.Описание:Сем. Хвощови (Equisetaceae Разпространение:Среща се по влажни места до 1700 метра над морското равнище. Често се среща на места където има реки.Описание:Сем. Хвощови (Equisetaceae 2021-10-16T16:50:30+03:00 Блатен хвощ (Equisetum palustre L.)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Среща се по влажни места до 1700 метра над морското равнище. Често се среща на места където има реки.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Хвощови (Equisetaceae).</p> <p>Многогодишно растение, образуващо само един вид стъбла, зелено с височина до 60 см. Силно разклонено, като клонките са с по 5 ребра. Спороносното класче се намира на върха на стъблото, то е черно и е дълго 1-3 см.<span>&nbsp;</span><span>Този по &ndash; едър вид хвощ е отровен!</span></p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Стрък.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Алĸaлoиди (eĸвизeтин и ниĸoтин), флaвoнoиди, opгaнични ĸиceлини, дъбилни и cмoлиcти вeщecтвa, пpoвитaмин A, витaмин C, бeлтъчини, мазнини, гopчивo вeщecтвo и дpуги.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Прилага се външно за компреси за костно &ndash; ставни и кожни заболявания.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p><strong>Само външно:</strong><span>&nbsp;</span>2-3 супени лъжици се запарват в 400 мл вряща вода. Кисне 30 минути и се прецежда. Отварата се използва за компреси!</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки