Разпространение:
Из влажните ливади, край изворите, потоците, реките до 2000 метра надморска височина в цяла България.
Описание:
Сем. Розоцветни (Rosaceae).
Блатният тъжник е многогодишно тревисто растение. Коренището му е хоризонтално и разклонено. Стъблата са високи около 1-2 метра, изправени, голи или влакнести, прости или разклонени. Листата са нечифтоперести с 5 двойки големи (2-8 см дълги) яйцевидно продълговати до яйцевидни листчета. Те са врязано напилени и между тях има няколко двойки много по-дребни остро назъбени листчета. Връхното листче е с дланевидна форма, 3-5 делно. Съцветията са гъсти, многоцветни, и метлицовидни, на дължина достигат до 25 см. Цветовете са около 6-8 мм в диаметър. Чашелистчетата са 5 на брой, около 1 мм дълги, след прецъфтяване се извиват назад. Венчелистчетата са 5 на брой, по-рядко 6, жълтеникавобели на цвят. Тичинките са два пъти по-дълги от венчелисчетата. Времето на цъфтеж е юли-август.
Използваема част:
Стръковете, цветовете, коренищата и корените на растението. Корените се вадят през есента – септември, октомври. Надземната част се бере през лятото юни-юли и се суши на сянка или в сушилня.
Химичен състав:
Стръковете и коренищата съдържат гликозидите спиерин и гуатерин, етерично масло, танини, естери на салициловата киселина, фосфор, витамин С, провитамин А, желязо, минерални соли и други.
Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:
основното действие на растението е диуретично, противоревматично, хипотензивно, противотуморно, противовъзпалително. Най-често се прилага при ревматизъм, задържане на течности в организма в резултат на цироза, бъбречна и сърдечна недостатъчност, възпаление на пикочните пътища, диария, повръщане, възпаление на жлезите с вътрешна секреция, тумори, кисти на яйчниците, кисти на бъбреците и други. Цветовете на блатния тъжник са мощно противоалергично средство. Външно растението се прилага за промивки при бяло течение, ухапване от насекоми и други.
Препоръчителна дневна доза за възрастен:
2 супени лъжици от билката се запарват с 500 мл вряща вода. Кисне 60 минути и след това се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 150 мл преди хранене.
Коментирането на тази статия е ограничено