Блог

Босилек (Ocium basilicum) 16.10.2021 18:48:35

Босилек (Ocium basilicum)

Разпространение:

Култивира се като градинско растение в цялата страна, като диворастящо се среща в субтропичните и тропични райони на Африка и Азия.

Описание:

Сем. Устноцветни (Lamiaceae).

Босилекът е едногодишно тревисто растение с характерен приятен аромат. Стъблото е 20-60 см високо, четириръбесто, разклонено от  основата. Листата са срещуположни, яйцевидни, рядко назъбени, с дълги дръжки. Цветовете са бели или розово-виолетови, разположени на групи по 6 в пазвите на листата, с 5-листно венче и 4 тичинки. Плодът е сух и се разпада на 4 кафяфо-черни едносеменни гладки или финозърнести орехчета. Цъфти през юли и август.

Използваема част:

Надземната част на растението, която се бере по време на цъфтежа юли-август.

Химичен състав:

Съдържа около 1,5% етерично масло с твърде разнообразен състав: евгенол, метилхавикол, линалоол, цинеол, пинен, оцимен и други. В дрогата са установени сапонини, танини, органични киселини, флавоноиди, горчиви вещества и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

основното действие на растението е противовъзпалително, карминативно, болкоуспокояващо, отхрачващо, възбужда апетита.

Прилага се при: Инфекциозно-възпалителни процеси на пикочо-половите и дихателните пътища, хроничен простатит, бронхиална астма, депресия, безсъние, болки в жлъчката, хронични гастрити, колити и ентерити.

Външно: Използва се за кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комари, а сокът от прясното растение – против гнойни възпаления на средното ухо.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

2 супени лъжици се запарват в 500 мл вряща вода за 60 минути. Прецежда се. Пие се 4 пъти по 100 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Босилек (Ocium basilicum)

Босилек (Ocium basilicum)

Разпространение:Култивира се като градинско растение в цялата страна, като диворастящо се среща в субтропичните и тропични райони на Африка и Азия.Описан Разпространение:Култивира се като градинско растение в цялата страна, като диворастящо се среща в субтропичните и тропични райони на Африка и Азия.Описан 2021-10-16T18:48:38+03:00 Босилек (Ocium basilicum)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Култивира се като градинско растение в цялата страна, като диворастящо се среща в субтропичните и тропични райони на Африка и Азия.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Устноцветни (Lamiaceae).</p> <p>Босилекът е едногодишно тревисто растение с характерен приятен аромат. Стъблото е 20-60 см високо, четириръбесто, разклонено от&nbsp; основата. Листата са срещуположни, яйцевидни, рядко назъбени, с дълги дръжки. Цветовете са бели или розово-виолетови, разположени на групи по 6 в пазвите на листата, с 5-листно венче и 4 тичинки. Плодът е сух и се разпада на 4 кафяфо-черни едносеменни гладки или финозърнести орехчета. Цъфти през юли и август.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Надземната част на растението, която се бере по време на цъфтежа юли-август.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Съдържа около 1,5% етерично масло с твърде разнообразен състав: евгенол, метилхавикол, линалоол, цинеол, пинен, оцимен и други. В дрогата са установени сапонини, танини, органични киселини, флавоноиди, горчиви вещества и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>основното действие на растението е противовъзпалително, карминативно, болкоуспокояващо, отхрачващо, възбужда апетита.</p> <p><strong>Прилага се при:</strong>&nbsp;Инфекциозно-възпалителни процеси на пикочо-половите и дихателните пътища, хроничен простатит, бронхиална астма, депресия, безсъние, болки в жлъчката, хронични гастрити, колити и ентерити.</p> <p><strong>Външно:</strong>&nbsp;Използва се за кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комари, а сокът от прясното растение &ndash; против гнойни възпаления на средното ухо.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>2 супени лъжици се запарват в 500 мл вряща вода за 60 минути. Прецежда се. Пие се 4 пъти по 100 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки