Разпространение:
Броколите са пренесени в Съединените щати. Обикновено се варят във вода или на пара, но могат да се консумират сурови и стават популярни като суров зеленчук сервиран в ордьоври.
Описание:
Сем. Кръстоцветни (Brassica oleracea var. italica).
Броколите са растения с дървовидна форма, които разполагат с компактна глава на цветче, прикрепена към различни по размер дръжки и стебла. Поради различните му компоненти, този зеленчук има комплекс от вкусове и текстури, вариращи от меки (цветчето) до хрупкави (стъблото и дръжките). Неговият цвят може да варира от сивозелен и тъмнозелен в зависимост от сорта.
Използваема част:
Цветните бутони, обособени в сбита глава и част от принадлежащото към нея стъбло.
Химичен състав:
Гликосинолати – фитохимикали, каротеноиди, лутеин, витамини К, С и А, фолати, фибри, фосфор, калий, магнезий и витамини B6 и Е.
Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:
Помагат за борбата с някои ракови заболявания като рак на белите дробове, на дебелото черво, на гърдата, на яйчниците, както и рак на пикочния мехур. Броколите благоприятстват лечението и профилактика на инфекции и храносмилателни язви. Те също допринасят за намаляване на риска от развитието на сърдечни заболявания.
Прилага се при: Изграждане на силна имунна система, различни видове рак, сърдечни и храносмилателни проблеми, очни заболявания.
Коментирането на тази статия е ограничено