Блог

Брош (Rubia tinctorum) 16.10.2021 18:52:55

Брош (Rubia tinctorum)

Разпространение:

Среща се из храсталаците, край дворовете и оградите предимно в Източна и Южна България.

Описание:

Сем. Брошови (Rubiaceae).

Многогодишно тревисто растение с дълго, хоризонтално и цилиндрично коренище, което е червенокафяво отвън и червено отвътре. Стъблото е четириръбесто, с извити назад шипчета, полегнало, изправено или катерливо, дълго 30-125 см. Листата и прилистниците са еднакво развити, почти без дръжки, по форма са елипсовидни, на върха заострени, разположени по 4-6 в прешлени. Цветовете са дребни, жълтозелени, групирани по няколко в метловидни полусенници. Чашка почти липсва. Венчето е 4-делно, с плоски, разперени дялове. Плодовете са ягодовидни, отначало червени, след това черни, съставени от две кълбовидни части с по едно семе. Цъфти от юли до септември.

Използваема част:

Коренищата с корените, вадени през есента септември-октомври.

Химичен състав:

Съдържа 2-3,5 % ди- и триоксиантрахинонови гликозиди – руберитринова киселина, галиозин и други. При разпадането на гликозидите се получават багрилните вещества ализарин, пурпурин (пурпурин се образува вероятно при отлежаване на драгота), ксантопупурин. Коренът съдържа още рубиадингликозид, вритроцим, органични киселини, дъбилни и пектинови вещества, около 15 % захар, белтъчни вещества и следи от тлъсто масло.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

притежава диуретично действие и участва в обмяната на фосфатите – намира приложение при лечение на камъни в бъбреците и пикочния мехур и като помощно средство при рахит и доброкачествена анемия. Притежава противовъзпалително действие при възпалителни процеси в бъбречните легенчета, пикочния мехур и ставите.

Прилага се при: Нефролитиаза (камъни в бъбреците и пикочния мехур), холелитиаза (жлъчно-каменна болест), при колит с разстройство,  нередовна менструация, шипове, костна и чревна туберкулоза, нощно напикаване и други.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

1 чаена лъжичка в 300 мл студена вода кисне 8 часа. Друга чаена лъжичка в 200 мл вряща вода се запарва за 20 минути. Двата извлека се смесват и се пие по 100 мл преди храна. Може да оцвети урината в червено.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Брош (Rubia tinctorum)

Брош (Rubia tinctorum)

Разпространение:Среща се из храсталаците, край дворовете и оградите предимно в Източна и Южна България.Описание:Сем. Брошови (Rubiaceae).Многогодишно т Разпространение:Среща се из храсталаците, край дворовете и оградите предимно в Източна и Южна България.Описание:Сем. Брошови (Rubiaceae).Многогодишно т 2021-10-16T18:52:58+03:00 Брош (Rubia tinctorum)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Среща се из храсталаците, край дворовете и оградите предимно в Източна и Южна България.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Брошови (Rubiaceae).</p> <p>Многогодишно тревисто растение с дълго, хоризонтално и цилиндрично коренище, което е червенокафяво отвън и червено отвътре. Стъблото е четириръбесто, с извити назад шипчета, полегнало, изправено или катерливо, дълго 30-125 см. Листата и прилистниците са еднакво развити, почти без дръжки, по форма са елипсовидни, на върха заострени, разположени по 4-6 в прешлени. Цветовете са дребни, жълтозелени, групирани по няколко в метловидни полусенници. Чашка почти липсва. Венчето е 4-делно, с плоски, разперени дялове. Плодовете са ягодовидни, отначало червени, след това черни, съставени от две кълбовидни части с по едно семе. Цъфти от юли до септември.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Коренищата с корените, вадени през есента септември-октомври.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Съдържа 2-3,5 % ди- и триоксиантрахинонови гликозиди &ndash; руберитринова киселина, галиозин и други. При разпадането на гликозидите се получават багрилните вещества ализарин, пурпурин (пурпурин се образува вероятно при отлежаване на драгота), ксантопупурин. Коренът съдържа още рубиадингликозид, вритроцим, органични киселини, дъбилни и пектинови вещества, около 15 % захар, белтъчни вещества и следи от тлъсто масло.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>притежава диуретично действие и участва в обмяната на фосфатите &ndash; намира приложение при лечение на камъни в бъбреците и пикочния мехур и като помощно средство при рахит и доброкачествена анемия. Притежава противовъзпалително действие при възпалителни процеси в бъбречните легенчета, пикочния мехур и ставите.</p> <p><strong>Прилага се при:</strong><span>&nbsp;</span>Нефролитиаза (камъни в бъбреците и пикочния мехур), холелитиаза (жлъчно-каменна болест), при колит с разстройство,&nbsp; нередовна менструация, шипове, костна и чревна туберкулоза, нощно напикаване и други.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>1 чаена лъжичка в 300 мл студена вода кисне 8 часа. Друга чаена лъжичка в 200 мл вряща вода се запарва за 20 минути. Двата извлека се смесват и се пие по 100 мл преди храна. Може да оцвети урината в червено.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки