Блог

Бял Бор (Pinus sylvestris) 19.10.2021 19:40:25

Бял Бор (Pinus sylvestris)

Разпространение:

Бял бор (Pinus sylvestris) представлява високо вечнозелено дърво, отнасящо се към семейство Борови (Pinaceae). Вирее на височина от 500 до 2200 метра надморска височина Разпространен е в самостоятелни или смесени гори из планините както на сухи, така и на влажни места.

Описание:

Сем. Борови (Pinaceae).

Достига на височина до 50 метра. Клоните прорастват по обиколката на стъблото, като по този начин могат да се преброят годините на дървото. Кората на младите борове е червенокафява, а на старите напукана и тъмнокафява. Разликата между белия и черния бор се състои в това, че кората на белия е по-светла и изглежда като олющена. Игличките се запазват в продължение на 5 години по клоните. Опадат не едновременно, а последователно. Дължината им е около 7 см и имат сиво-зелен цвят.
Цъфтежът е април и май месец. Зреенето на шишарките става през втората година, а през третата узряват семената им, люспите им изсъхват и се отварят. Семената са снабдени с ципесто крилце, което им помага да се разпространяват лесно с помощта на вятъра. По ствола на дървото има смола. Тя изсъхва и се втвърдява, като по този начин предпазва дървото от гниене.

Използваема част:

Смолата и боровите връхчета.

Химичен състав:

30 % етерично масло, витамини С, К, В, РР, А, дъбилни вещества, фитонциди, алкалоиди, смоли и танини.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

изпитано средство при простудни заболявания на горните дихателни пътища и хроничен бронхит, действа отхрачващо, антисептично, диуретично, противомикробно, разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур.

Прилага се още при: подагра, ревматизъм и кожни заболявания.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 3 минути. Пие се 3 пъти по 1 винена чаша преди храна.

Или: 100 грама борови връхчета се варят в 2,5 литра вода до 0,5 литра, прецежда се и се смесва с 250 гр небет шекер докато е горещо и 250 гр мед като изстине. Пие се по 1 кафяна чаша преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Бял Бор (Pinus sylvestris)

Бял Бор (Pinus sylvestris)

Разпространение:Бял бор (Pinus sylvestris) представлява високо вечнозелено дърво, отнасящо се към семейство Борови (Pinaceae). Вирее на височина от 500 до Разпространение:Бял бор (Pinus sylvestris) представлява високо вечнозелено дърво, отнасящо се към семейство Борови (Pinaceae). Вирее на височина от 500 до 2021-10-19T19:40:31+03:00 Бял Бор (Pinus sylvestris)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Бял бор (Pinus sylvestris) представлява високо вечнозелено дърво, отнасящо се към семейство Борови (Pinaceae). Вирее на височина от 500 до 2200 метра надморска височина Разпространен е в самостоятелни или смесени гори из планините както на сухи, така и на влажни места.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Борови (Pinaceae).</p> <p>Достига на височина до 50 метра. Клоните прорастват по обиколката на стъблото, като по този начин могат да се преброят годините на дървото. Кората на младите борове е червенокафява, а на старите напукана и тъмнокафява. Разликата между белия и черния бор се състои в това, че кората на белия е по-светла и изглежда като олющена. Игличките се запазват в продължение на 5 години по клоните. Опадат не едновременно, а последователно. Дължината им е около 7 см и имат сиво-зелен цвят.<br />Цъфтежът е април и май месец. Зреенето на шишарките става през втората година, а през третата узряват семената им, люспите им изсъхват и се отварят. Семената са снабдени с ципесто крилце, което им помага да се разпространяват лесно с помощта на вятъра. По ствола на дървото има смола. Тя изсъхва и се втвърдява, като по този начин предпазва дървото от гниене.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Смолата и боровите връхчета.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>30 % етерично масло, витамини С, К, В, РР, А, дъбилни вещества, фитонциди, алкалоиди, смоли и танини.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>изпитано средство при простудни заболявания на горните дихателни пътища и хроничен бронхит, действа отхрачващо, антисептично, диуретично, противомикробно, разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур.</p> <p><strong>Прилага се още при:</strong><span>&nbsp;</span>подагра, ревматизъм и кожни заболявания.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 3 минути. Пие се 3 пъти по 1 винена чаша преди храна.</p> <p><strong>Или:</strong><span>&nbsp;</span>100 грама борови връхчета се варят в 2,5 литра вода до 0,5 литра, прецежда се и се смесва с 250 гр небет шекер докато е горещо и 250 гр мед като изстине. Пие се по 1 кафяна чаша преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки