Блог

Бял чай (Camellia sinensis) 19.10.2021 19:57:36

Бял чай (Camellia sinensis)

Разпространение:

Расте и се отглежда основно в Китай. Отскоро се отглежда и в източен Непал, Тайван, Тайланд и Индия.

Описание:

Сем. Чаеви (Theaceae).

Съществуват 6 основни разновидности на чая–бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението.

Използваема част:

Листата.

Химичен състав:

Поради общия си растителен произход, белият чай споделя много от химическите  свойства и здравословните ефекти на другите видове чай, но е по-богат на антиоксиданти. Количество и съотношение на полифенолни съединения в чая варират в широки граници между различните видове бял чай, като често се припокриват с химическия състав на зеления чай.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Полифенолите имат добро антиоксидантно действие и могат да понижат вероятността от  възпалителни увреждания и стареене. По – дългия прием има антимикробно и пробиотично действие за стомашно-чревния тракт. Макар белия чай да съдържа значително по-малки количества кофеин от черния чай, в него се съдържат относително равни количества теанин. Веществото е способно да преминава през кръвно-мозъчната бариера и достигайки мозъчните тъкани има психоактивни ефекти, сходни с тези на кофеина. Сред тях се докладва за повишено внимание и концентрация и понижаване на умствения и физически стрес.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязани листа от бял чай с 250 мл много гореща вода (но не вряща). Кисне 3-5 минути. Пият се 2-4 чаши на ден. Едни и същи листа могат да се използват няколко пъти, като всеки следващ път минутите за запарка се увеличават.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Бял чай (Camellia sinensis)

Бял чай (Camellia sinensis)

Разпространение:Расте и се отглежда основно в Китай. Отскоро се отглежда и в източен Непал, Тайван, Тайланд и Индия.Описание:Сем. Чаеви (Theaceae).Съще Разпространение:Расте и се отглежда основно в Китай. Отскоро се отглежда и в източен Непал, Тайван, Тайланд и Индия.Описание:Сем. Чаеви (Theaceae).Съще 2021-10-19T19:57:40+03:00 Бял чай (Camellia sinensis)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Расте и се отглежда основно в Китай. Отскоро се отглежда и в източен Непал, Тайван, Тайланд и Индия.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Чаеви (Theaceae).</p> <p>Съществуват 6 основни разновидности на чая&ndash;бял, жълт, зелен, улонг, черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Листата.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Поради общия си растителен произход, белият чай споделя много от химическите&nbsp; свойства и здравословните ефекти на другите видове чай, но е по-богат на антиоксиданти. Количество и съотношение на полифенолни съединения в чая варират в широки граници между различните видове бял чай, като често се припокриват с химическия състав на зеления чай.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Полифенолите имат добро антиоксидантно действие и могат да понижат вероятността от&nbsp; възпалителни увреждания и стареене. По &ndash; дългия прием има антимикробно и пробиотично действие за стомашно-чревния тракт. Макар белия чай да съдържа значително по-малки количества кофеин от черния чай, в него се съдържат относително равни количества теанин. Веществото е способно да преминава през кръвно-мозъчната бариера и достигайки мозъчните тъкани има психоактивни ефекти, сходни с тези на кофеина. Сред тях се докладва за повишено внимание и концентрация и понижаване на умствения и физически стрес.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички ситно нарязани листа от бял чай с 250 мл много гореща вода (но не вряща). Кисне 3-5 минути. Пият се 2-4 чаши на ден. Едни и същи листа могат да се използват няколко пъти, като всеки следващ път минутите за запарка се увеличават.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки