Блог

Бяла бреза (Betula pendula, B.alba) 19.10.2021 19:59:49

Бяла бреза (Betula pendula, B.alba)

Разпространение:

Из горите, и по скалните места винаги като примес в букови и иглолистни гори по всички по-високи планини на страната. Бялата бреза се използва изключително за залесяване на паркови и парково-градски райони. Това е така поради сравнително бързия растеж на брезата през първите десетилетия.

Описание:

Сем. Betulaceae – Брезови.

Бялата бреза е широколистно листопадно дърво високо до 20-30 метра с добре развита коренова система. Характерно в кореновата система е, че по-развити са страничните корени, които водят началото си почти от основата на растението. За разлика от тях главният корен е сравнително малък и къс. Кората на брезата е с периодично падащи на тънки люспи. Характерния за кората бял цвят се дължи на съдържанието на веществото бетолин в нейния състав.Това е единственото бяло багрило съществуващо в природата. Листата са почти ромбични, с дълги дръжки, заострени, двойно назъбени. Плодът е сплескано орехче, снабдено с две ципести крила. Цъфти май-юни. Оптималната възраст на бялата бреза е около 150 години.

Използваема част:

Листата, неразвититите листни пъпки и кората.

Химичен състав:

В листата и пъпките се съдържат около 4-6% етерично масло, състоящо се от терпентините бетулен, бетуленол и др. Освен етерично масло пъпките съдържат и сапонини, горчиво вещество и жълто багрило. В листата се съдържат сапонини, дъбилни вещества до 10%, витамин С, провитамин А, никотинова киселина и флавоноидните съединения хиперозид, апигенин, кемпферол и др. Корите съдържат тритерпеновия алкохол бетуленол, бетулозид,един фитостерин, гаултерин, до 15% дъбилни вещества, етерично масло и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Извлеци от брезата се препоръчват като диуретично средство при бъбречни заболявания и ревматизъм при отоци от сърдечен произход. Предвид богатото съдържание на витамините С и А, брезовите листа са ценен витаминозен източник. Горещ чай от брезови листа предизвиква изпотяване и се препоръчнва при простудни заболявания. Използват се още и при цистит, цистопиелит, подагра, атеросклероза, спазми и болки в стомаха. Брезата е мощно детоксикиращо растение, което освобождава тялото от токсините, внесени в организма с протеините. Корите от бреза се използват предимно против кашлица, бъбречно-каменна болест, като общоукрепващо средство, при кожни обриви и лишеи. Брезовите пъпки се използват при гастрити, язвена болест, ревматизъм, подагра, различни кожни заболявания, забавя процесите на стареене.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

1 супена лъжица се вари в 500 мл вряща вода 5 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди ядене.

ИЛИ: 1 супена лъжица се запарва в 500 мл вряща вода. Кисне 60 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Бяла бреза (Betula pendula, B.alba)

Бяла бреза (Betula pendula, B.alba)

Разпространение:Из горите, и по скалните места винаги като примес в букови и иглолистни гори по всички по-високи планини на страната. Бялата бреза се изпо Разпространение:Из горите, и по скалните места винаги като примес в букови и иглолистни гори по всички по-високи планини на страната. Бялата бреза се изпо 2021-10-19T19:59:53+03:00 Бяла бреза (Betula pendula, B.alba)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Из горите, и по скалните места винаги като примес в букови и иглолистни гори по всички по-високи планини на страната. Бялата бреза се използва изключително за залесяване на паркови и парково-градски райони. Това е така поради сравнително бързия растеж на брезата през първите десетилетия.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Betulaceae &ndash; Брезови.</p> <p>Бялата бреза е широколистно листопадно дърво високо до 20-30 метра с добре развита коренова система. Характерно в кореновата система е, че по-развити са страничните корени, които водят началото си почти от основата на растението. За разлика от тях главният корен е сравнително малък и къс. Кората на брезата е с периодично падащи на тънки люспи. Характерния за кората бял цвят се дължи на съдържанието на веществото бетолин в нейния състав.Това е единственото бяло багрило съществуващо в природата. Листата са почти ромбични, с дълги дръжки, заострени, двойно назъбени. Плодът е сплескано орехче, снабдено с две ципести крила. Цъфти май-юни. Оптималната възраст на бялата бреза е около 150 години.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Листата, неразвититите листни пъпки и кората.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>В листата и пъпките се съдържат около 4-6% етерично масло, състоящо се от терпентините бетулен, бетуленол и др. Освен етерично масло пъпките съдържат и сапонини, горчиво вещество и жълто багрило. В листата се съдържат сапонини, дъбилни вещества до 10%, витамин С, провитамин А, никотинова киселина и флавоноидните съединения хиперозид, апигенин, кемпферол и др. Корите съдържат тритерпеновия алкохол бетуленол, бетулозид,един фитостерин, гаултерин, до 15% дъбилни вещества, етерично масло и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Извлеци от брезата се препоръчват като диуретично средство при бъбречни заболявания и ревматизъм при отоци от сърдечен произход. Предвид богатото съдържание на витамините С и А, брезовите листа са ценен витаминозен източник. Горещ чай от брезови листа предизвиква изпотяване и се препоръчнва при простудни заболявания. Използват се още и при цистит, цистопиелит, подагра, атеросклероза, спазми и болки в стомаха. Брезата е мощно детоксикиращо растение, което освобождава тялото от токсините, внесени в организма с протеините. Корите от бреза се използват предимно против кашлица, бъбречно-каменна болест, като общоукрепващо средство, при кожни обриви и лишеи. Брезовите пъпки се използват при гастрити, язвена болест, ревматизъм, подагра, различни кожни заболявания, забавя процесите на стареене.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>1 супена лъжица се вари в 500 мл вряща вода 5 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди ядене.</p> <p><strong>ИЛИ:</strong><span>&nbsp;</span>1 супена лъжица се запарва в 500 мл вряща вода. Кисне 60 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки