Блог

Бяла черница (Morus alba) 19.10.2021 20:04:44

Бяла черница (Morus alba)

Разпространение:

У нас бялата черница почти не се среща в диво състояние. Видът е характерен за ройони с по-висока температура, поради което в България се срещат предимно изкуствени насаждения от растението. Бялата черница не е претенциозна откъм почви, върху които расте. Оптимално видът се развива в по-плодородни почви, които са богати на пясък.

Описание:

Сем. Черничеви (Moraceae).

Бялата черница е листопадно широколистно дърво, достигащо на височина 12-20 метра и дебелина 80 см, с добре развита коренова система. Стеблото на бялата черница е право, покрито с плитко или широко напукана сиво-кафява кора с добре развита закръглена корона. Кората на старите клони е сива и гладка, а на младите клони жълто-зелена до сиво-кафява с лещанки. Листата на бялата черница са лъскави, тъмнозелени, закрепени към клоните с дълги дръжни, с яйцевидна форма, с едро назъбени ръбове и заострени на върха, цели, или разделени на 3-5 дяла, с 6-7 двойки странични жилки, голи отгоре и окосмени отдолу. Плодът на  бялата черница е с къса дръжка, продълговат, месест, сочен, бял, розов или пурпурно-червен на цвят плод, достигащ на дължина 3-5 см, който узрява юли-август.

Използваема част:

Листата, брани по време на цъфтежа – април-май.

Химичен състав:

Листата съдържат аспарагинова киселина, аденин, глюкоза, значителни количества витамин С и други.

Лечебно действие и приложение според българската народна медицина:

Листата на черницата проявяват аналгетично, хипотензивно и седативно действие. Изказано е предположение, че хипогликемичното действие на листата на черницата се дължи на наличието на витамин В2, който улеснява фиксирането на глюкозата в тъканите. В българската народна медицина листата на черницата се използвата предимно при захарен диабет, бронхиална астма, авитаминоза.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 5 минути. Кисне 30 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Бяла черница (Morus alba)

Бяла черница (Morus alba)

Разпространение:У нас бялата черница почти не се среща в диво състояние. Видът е характерен за ройони с по-висока температура, поради което в България се Разпространение:У нас бялата черница почти не се среща в диво състояние. Видът е характерен за ройони с по-висока температура, поради което в България се 2021-10-19T20:04:50+03:00 Бяла черница (Morus alba)

<p><strong>Р</strong><strong>азпространение:</strong></p> <p>У нас бялата черница почти не се среща в диво състояние. Видът е характерен за ройони с по-висока температура, поради което в България се срещат предимно изкуствени насаждения от растението. Бялата черница не е претенциозна откъм почви, върху които расте. Оптимално видът се развива в по-плодородни почви, които са богати на пясък.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Черничеви (Moraceae).</p> <p><span>Бялата черница е листопадно широколистно дърво, достигащо на височина 12-20 метра и дебелина 80 см, с добре развита коренова система.</span><strong><span>&nbsp;</span></strong><span>Стеблото на бялата черница е право, покрито с плитко или широко напукана сиво-кафява кора с добре развита закръглена корона. Кората на старите клони е сива и гладка, а на младите клони жълто-зелена до сиво-кафява с лещанки. Листата на бялата черница са лъскави, тъмнозелени, закрепени към клоните с дълги дръжни, с яйцевидна форма, с едро назъбени ръбове и заострени на върха, цели, или разделени на 3-5 дяла, с 6-7 двойки странични жилки, голи отгоре и окосмени отдолу.</span><strong><span>&nbsp;</span></strong><span>Плодът на &nbsp;бялата черница е с къса дръжка, продълговат, месест, сочен, бял, розов или пурпурно-червен на цвят плод, достигащ на дължина 3-5 см, който узрява юли-август.</span></p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Листата, брани по време на цъфтежа &ndash; април-май.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Листата съдържат аспарагинова киселина, аденин, глюкоза, значителни количества витамин С и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение<span>&nbsp;</span></strong><strong>според българската народна медицина</strong><strong>:</strong></p> <p>Л<span>истата на черницата проявяват аналгетично, хипотензивно и седативно действие. Изказано е предположение, че хипогликемичното действие на листата на черницата се дължи на наличието на витамин В2, който улеснява фиксирането на глюкозата в тъканите. В българската народна медицина листата на черницата се използвата предимно при захарен диабет, бронхиална астма, авитаминоза.</span></p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 5 минути. Кисне 30 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки