Блог

Бяла върба (Salix alba) 19.10.2021 20:01:30

Бяла върба (Salix alba)

Разпространение:

В Европа (с изключение на Скандинавия), Средиземноморието, Северна и Южна Америка, Югозападна и Централна Азия. В България се среща из влажни и песъчливи места, покрай реките и пътищата докъм 700 метра надморска височина по цялата страна.

Описание:

Сем. Върбови (Salicaceae).

Името на бялата върба произлиза от светлобелезникавата до почти бяла окраска на листата. Растението е дърво с тъмносива, дълбоко напукана кора, високо до 25-30 метра. Младите клонки на върха са със сребристи власинки, по-късно голи. Короната е широка и неправилна. Листата са ланцетни, последователни, заострени, дълги 5-12 см, широки 1-3 см, по ръба ситно назъбени, покрити от двете страни или само отдолу със сребристи власинки. Цветовете са събрани в цилиндрични реси.

Използваема част:

Корите (Cortex Salicis) и листата (Folia Salicis).

Химичен състав:

До 7% салицил – глюкозид, фенолни глюкозиди, до 10% катехинови танини, смоли и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Върбата притежава антисептично, антиревматично, затягащо, температуропонижаващо и противовъзпалително действие. Използва се при остър и хроничен ставен ревматизъм, болки и отоци в ставите, главоболие, невралгия, подагра, простудни заболявания, плеврит, чревни и жлъчни колики. Външно – при гнойни рани, циреи, потене на краката, различни кожни заболявания. Кори от върба сварени с оцет в съотношение 1:10 се втриват в корените на косата срещу пърхот.

Препоръчителна дневна доза за възрастни:

2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 5 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Бяла върба (Salix alba)

Бяла върба (Salix alba)

Разпространение:В Европа (с изключение на Скандинавия), Средиземноморието, Северна и Южна Америка, Югозападна и Централна Азия. В България се среща из вла Разпространение:В Европа (с изключение на Скандинавия), Средиземноморието, Северна и Южна Америка, Югозападна и Централна Азия. В България се среща из вла 2021-10-19T20:01:35+03:00 Бяла върба (Salix alba)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>В Европа (с изключение на Скандинавия), Средиземноморието, Северна и Южна Америка, Югозападна и Централна Азия. В България се среща из влажни и песъчливи места, покрай реките и пътищата докъм 700 метра надморска височина по цялата страна.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Върбови (Salicaceae).</p> <p>Името на бялата върба произлиза от светлобелезникавата до почти бяла окраска на листата. Растението е дърво с тъмносива, дълбоко напукана кора, високо до 25-30 метра. Младите клонки на върха са със сребристи власинки, по-късно голи. Короната е широка и неправилна. Листата са ланцетни, последователни, заострени, дълги 5-12 см, широки 1-3 см, по ръба ситно назъбени, покрити от двете страни или само отдолу със сребристи власинки. Цветовете са събрани в цилиндрични реси.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Корите (Cortex Salicis) и листата (Folia Salicis).</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>До 7% салицил &ndash; глюкозид, фенолни глюкозиди, до 10% катехинови танини, смоли и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Върбата притежава антисептично, антиревматично, затягащо, температуропонижаващо и противовъзпалително действие. Използва се при остър и хроничен ставен ревматизъм, болки и отоци в ставите, главоболие, невралгия, подагра, простудни заболявания, плеврит, чревни и жлъчни колики. Външно &ndash; при гнойни рани, циреи, потене на краката, различни кожни заболявания. Кори от върба сварени с оцет в съотношение 1:10 се втриват в корените на косата срещу пърхот.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастни:</strong></p> <p>2 супени лъжици се варят в 500 мл вряща вода 5 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки