Блог

Дафинов лист (Laurus nobilis) 19.10.2021 20:38:07

Дафинов лист (Laurus nobilis)

Разпространение:

Родината на дървото е Средиземноморието, но сега се отглежда в Южна Турция, Северна Сирия, Южна Испания, Северна и Централна Португалия, Северно Мароко, Канарските острови и остров Мадейра. Развива се най – добре на варовити и богати почви. У нас се среща като декоративно растение.

Описание:

Сем. Лаврови (Lauraceae).

Вечнозелено дърво или вечнозелен храст, който може да достигне височина 15 метра. Има изправени голи издънки и кафява, гладка кора, коренът му не е дълбок. Простите късокосмести кожести листа са редувани, с цял ръб, достигат 20 см дължина и 4 см ширина. Малки бледо зелено-жълти цветя в краищата на клоните, 6-12 парчета се събират в съцветия. Плодът е яйцевидни или елипсовидни тъмнолилави или черни зърна.

Използваема част:

Листата.

Химичен състав:

Етерично масло, сесквитерпени (на който се дължи антибактериалният ефект), танини, наситени мастни киселини, органични киселини, фибри, витамин А, макро- и микроелементи като калий, фосфор, магнезий, натрий, калций, желязо, цинк, манган, мед.

Лечебно действие и приложение според българската народна медицина:

Пресните дафинови листа се препоръчва да бъдат нарязани на паста и да се използват като лечебно средство за лечение на рани и против изгаряне. Дъвче се при стоматит. Укрепва имунитета. Използват се като диуретик. Ефективно средство е за болка в ставите, хроничен гастрит, включително холангит и холецистит. При болки в гърлото и при настинки се правят инхалации с листа от дафинов лист, гаргара с отвари за болки в гърлото и други.

Противопоказания: Той не е подходящ за употреба, ако сте алергични към различни подправки, при диабетици, сърдечносъдови заболявания, по време на бременност и кърмене. Използването на дафинов лист по време на бременност може да предизвика контракции на матката, съдържат се и салицилати, които увеличават риска от кървене.

Препоръчителна дневна доза за възрастни:

Приготвя се запарка от 7-8 натрошени (или една супена лъжица нарязани) листа и 250 мл вряща вода. Кисне 5-6 часа. Пие се 3 пъти на ден по 80 мл преди хранене.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Дафинов лист (Laurus nobilis)

Дафинов лист (Laurus nobilis)

Разпространение:Родината на дървото е Средиземноморието, но сега се отглежда в Южна Турция, Северна Сирия, Южна Испания, Северна и Централна Португалия, С Разпространение:Родината на дървото е Средиземноморието, но сега се отглежда в Южна Турция, Северна Сирия, Южна Испания, Северна и Централна Португалия, С 2021-10-19T20:38:12+03:00 Дафинов лист (Laurus nobilis)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Родината на дървото е Средиземноморието, но сега се отглежда в Южна Турция, Северна Сирия, Южна Испания, Северна и Централна Португалия, Северно Мароко, Канарските острови и остров Мадейра. Развива се най &ndash; добре на варовити и богати почви. У нас се среща като декоративно растение.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Лаврови (Lauraceae).</p> <p>Вечнозелено дърво или вечнозелен храст, който може да достигне височина 15 метра. Има изправени голи издънки и кафява, гладка кора, коренът му не е дълбок. Простите късокосмести кожести листа са редувани, с цял ръб, достигат 20 см дължина и 4 см ширина. Малки бледо зелено-жълти цветя в краищата на клоните, 6-12 парчета се събират в съцветия. Плодът е яйцевидни или елипсовидни тъмнолилави или черни зърна.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Листата.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Етерично масло, сесквитерпени (на който се дължи антибактериалният ефект), танини, наситени мастни киселини, органични киселини, фибри, витамин А, макро- и микроелементи като калий, фосфор, магнезий, натрий, калций, желязо, цинк, манган, мед.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според българската народна медицина:</strong></p> <p>Пресните дафинови листа се препоръчва да бъдат нарязани на паста и да се използват като лечебно средство за лечение на рани и против изгаряне. Дъвче се при стоматит. Укрепва имунитета. Използват се като диуретик. Ефективно средство е за болка в ставите, хроничен гастрит, включително холангит и холецистит. При болки в гърлото и при настинки се правят инхалации с листа от дафинов лист, гаргара с отвари за болки в гърлото и други.</p> <p><strong>Противопоказания:</strong><span>&nbsp;</span><span style="color: #ff0000;">Той не е подходящ за употреба, ако сте алергични към различни подправки, при диабетици, сърдечносъдови заболявания, по време на бременност и кърмене. Използването на дафинов лист по време на бременност може да предизвика контракции на матката, съдържат се и салицилати, които увеличават риска от кървене.</span></p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастни:</strong></p> <p>Приготвя се запарка от 7-8 натрошени (или една супена лъжица нарязани) листа и 250 мл вряща вода. Кисне 5-6 часа. Пие се 3 пъти на ден по 80 мл преди хранене.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки