Разпространение:
Расте по влажните и сенчести места из горите и храсталаците почти до 2000 метра надморска височина. Среща се в Европа (с изключение на крайния Север и крайния Юг), европейската част на Русия, Иран, Индия, Северна Америка.
Описание:
Сем. Дилянкови (Valerianaceae).
Многогодишно тревисто растение с късо коренище и много на брой дълги шнуровидни корени. Стеблото е едногодишно и се образува през втората година от засяването на растението. Стеблото е право, разклонено само в горната си част и достига до 2 метра. В оснавата му листата са нечифтоперести и с дръжки, а листчетата са ланцетни до линейни, целокрайни или едроназъбени. По-горната част на растението се отличава с пересто разделени листа и заострени листчета. Цветовете са събрани в сложни полусенникови съцветия. Те биват напълно несиметрични, тъй като липсва чашката, а венчето е 5-листно, сраснало и тръбесто. Плодът на валерианата е сух, светлокафяв и едносеменен. Цъфти от началото на пролетта до средата на лятото.
Използваема част:
Корените заедно с коренището (Radix Valerianae; Rhizoma Valerianae cum radicibus).
Химичен състав:
Валерианата съдържа до 2% етерично масло, на което се дължи характерната миризма на корените. Съдържат се още алкалоидите валерин и хотинин (0,02%), ацетилпирол, танини, захари, органични киселини (оцетна, мравчена, ябълчна, скорбяла, смоли и гуми, дъбилни вещества), както и валепотриати (нелетливи вещества), считани за носители на фармакологично действие.
Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:
Основното действие на дилянката е седативно (успокояващо), леко сънотворно, регулира сърдечната дейност. Използва се като успокоително при проблеми с централната нервна система, при безсъние, нервно изтощение и умствена преумора.
Прилага се при: Стомашно-чревни смущения на нервна почва, метеоризъм, сърдечна невроза, пренапрегнатост, неспокойствие, страхови състояния, климактерични смущения, неспокоен и повърхностен сън.
Препоръчителна дневна доза за възрастен:
1 супена лъжица в 200 мл студена вода кисне 10 часа. Пие се 3 пъти по 60 мл на гладно.
ИЛИ: 1 чаена лъжица се запарва в 200 мл вряща вода за 2 часа. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 60 мл преди храна.
Коментирането на тази статия е ограничено