Блог

Дилянка, Валериана (Valeriana officinalis) 19.10.2021 20:47:19

Дилянка, Валериана (Valeriana officinalis)

Разпространение:

Расте по влажните и сенчести места из горите и храсталаците почти до 2000 метра надморска височина. Среща се в Европа (с изключение на крайния Север и крайния Юг), европейската част на Русия, Иран, Индия, Северна Америка.

Описание:

Сем. Дилянкови (Valerianaceae).

Многогодишно тревисто растение с късо коренище и много на брой дълги шнуровидни корени. Стеблото е едногодишно и се образува през втората година от засяването на растението. Стеблото е право, разклонено само в горната си част и достига до 2 метра. В оснавата му листата са нечифтоперести и с дръжки, а листчетата са ланцетни до линейни, целокрайни или едроназъбени. По-горната част на растението се отличава с пересто разделени листа и заострени листчета. Цветовете са събрани в сложни полусенникови съцветия. Те биват напълно несиметрични, тъй като липсва чашката, а венчето е 5-листно, сраснало и тръбесто. Плодът на валерианата е сух, светлокафяв и едносеменен. Цъфти от началото на пролетта до средата на лятото.

Използваема част:

Корените заедно с коренището (Radix Valerianae; Rhizoma Valerianae cum radicibus).

Химичен състав:

Валерианата съдържа до 2% етерично масло, на което се дължи характерната миризма на корените. Съдържат се още алкалоидите валерин и хотинин (0,02%), ацетилпирол, танини, захари, органични киселини (оцетна, мравчена, ябълчна, скорбяла, смоли и гуми, дъбилни вещества), както и валепотриати (нелетливи вещества), считани за носители на фармакологично действие.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Основното действие на дилянката е седативно (успокояващо), леко сънотворно, регулира сърдечната дейност. Използва се като успокоително при проблеми с централната нервна система, при безсъние, нервно изтощение и умствена преумора.

Прилага се при: Стомашно-чревни смущения на нервна почва, метеоризъм, сърдечна невроза, пренапрегнатост, неспокойствие, страхови състояния, климактерични смущения, неспокоен и повърхностен сън.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

1 супена лъжица в 200 мл студена вода кисне 10 часа. Пие се 3 пъти по 60 мл на гладно.

ИЛИ: 1 чаена лъжица се запарва в 200 мл вряща вода за 2 часа. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 60 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Дилянка, Валериана (Valeriana officinalis)

Дилянка, Валериана (Valeriana officinalis)

Разпространение:Расте по влажните и сенчести места из горите и храсталаците почти до 2000 метра надморска височина. Среща се в Европа (с изключение на кра Разпространение:Расте по влажните и сенчести места из горите и храсталаците почти до 2000 метра надморска височина. Среща се в Европа (с изключение на кра 2021-10-19T20:47:22+03:00 Дилянка, Валериана (Valeriana officinalis)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Расте по влажните и сенчести места из горите и храсталаците почти до 2000 метра надморска височина. Среща се в Европа (с изключение на крайния Север и крайния Юг), европейската част на Русия, Иран, Индия, Северна Америка.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Дилянкови (Valerianaceae).</p> <p>Многогодишно тревисто растение с късо коренище и много на брой дълги шнуровидни корени. Стеблото е едногодишно и се образува през втората година от засяването на растението. Стеблото е право, разклонено само в горната си част и достига до 2 метра. В оснавата му листата са нечифтоперести и с дръжки, а листчетата са ланцетни до линейни, целокрайни или едроназъбени. По-горната част на растението се отличава с пересто разделени листа и заострени листчета. Цветовете са събрани в сложни полусенникови съцветия. Те биват напълно несиметрични, тъй като липсва чашката, а венчето е 5-листно, сраснало и тръбесто. Плодът на валерианата е сух, светлокафяв и едносеменен. Цъфти от началото на пролетта до средата на лятото.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Корените заедно с коренището (Radix Valerianae; Rhizoma Valerianae cum radicibus).</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Валерианата съдържа до 2% етерично масло, на което се дължи характерната миризма на корените. Съдържат се още алкалоидите валерин и хотинин (0,02%), ацетилпирол, танини, захари, органични киселини (оцетна, мравчена, ябълчна, скорбяла, смоли и гуми, дъбилни вещества), както и валепотриати (нелетливи вещества), считани за носители на фармакологично действие.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Основното действие на дилянката е седативно (успокояващо), леко сънотворно, регулира сърдечната дейност. Използва се като успокоително при проблеми с централната нервна система, при безсъние, нервно изтощение и умствена преумора.</p> <p><strong>Прилага се при:</strong><span>&nbsp;</span>Стомашно-чревни смущения на нервна почва, метеоризъм, сърдечна невроза, пренапрегнатост, неспокойствие, страхови състояния, климактерични смущения, неспокоен и повърхностен сън.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>1 супена лъжица в 200 мл студена вода кисне 10 часа. Пие се 3 пъти по 60 мл на гладно.</p> <p><strong>ИЛИ:</strong><span>&nbsp;</span>1 чаена лъжица се запарва в 200 мл вряща вода за 2 часа. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 60 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки