Блог

Див чемшир (Ruscus aculeatus L.) 19.10.2021 20:43:35

Див чемшир (Ruscus aculeatus L.)

Разпространение:

Див чемшир (Ruscus aculeata, Butchers broom) представлява вечнозелено храстовидно растение, което расте из храсталаци и разредени широколистни гори. Рядко разпространено е – предимно в Източна и Южна България, докъм 1000 метра надморска височина. Среща се в Западна и Южна, отчасти и в Средна Европа.

Описание:

Сем. Аспарагусови (Asparagaceae).

Вечно зелено полухрастче с пълзящо коренище. Стеблото 30-60 см високо, разклонено, крайните клонки листовидни, елиптично ланцетни, островърхи, кожести, бодливи, заместващи листата. Цветовете еднополови еднодомни, по 1-2 в пазвите на ципести прицветници. Плодът месеста сферична червена ягода. Цъфти март-април.

Използваема част:

Коренът и коренището му.

Химичен състав:

Стероидни сапонини, стероли, флавоноиди, тлъсто и етерично масло, антрахинонови производни, кумарини, спартеин, тирамин, гликолова киселина, антрахинони, минерални соли и други.

Лечебно действие и приложение според българската народна медицина и съвременната фитотерапия:

Има лечебен ефект върху съдовете на вените и се използва за стесняване на съдовете на кожата. Притежава лечебни свойства, насочени към премахване на обостряне на хемороиди, венозни дисфункции. Намалява крехкостта и пропускливостта на капилярите и стените на съдовете, повишава тонуса на гладките клетъчни мускули. Екстрактът от корените се използва като диуретик за облекчаване на възпалението, болката и тежестта в краката с венозна недостатъчност и в случай на увреждане на бъбреците и жлъчния мехур.

Препоръчителна дневна доза за възрастни:

1 супена лъжица в 600 мл вряща вода, ври 3-5 минути. Кисне се 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 80 мл преди хранене.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Див чемшир (Ruscus aculeatus L.)

Див чемшир (Ruscus aculeatus L.)

Разпространение:Див чемшир (Ruscus aculeata, Butchers broom) представлява вечнозелено храстовидно растение, което расте из храсталаци и разредени широколи Разпространение:Див чемшир (Ruscus aculeata, Butchers broom) представлява вечнозелено храстовидно растение, което расте из храсталаци и разредени широколи 2021-10-19T20:43:40+03:00 Див чемшир (Ruscus aculeatus L.)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Див чемшир (Ruscus aculeata, Butchers broom) представлява вечнозелено храстовидно растение, което расте из храсталаци и разредени широколистни гори. Рядко разпространено е &ndash; предимно в Източна и Южна България, докъм 1000 метра надморска височина. Среща се в Западна и Южна, отчасти и в Средна Европа.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Аспарагусови (Asparagaceae).</p> <p>Вечно зелено полухрастче с пълзящо коренище. Стеблото 30-60 см високо, разклонено, крайните клонки листовидни, елиптично ланцетни, островърхи, кожести, бодливи, заместващи листата. Цветовете еднополови еднодомни, по 1-2 в пазвите на ципести прицветници. Плодът месеста сферична червена ягода. Цъфти март-април.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Коренът и коренището му.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Стероидни сапонини, стероли, флавоноиди, тлъсто и етерично масло, антрахинонови производни, кумарини, спартеин, тирамин, гликолова киселина, антрахинони, минерални соли и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според българската народна медицина</strong><span>&nbsp;</span><strong>и съвременната фитотерапия</strong>:</p> <p>Има лечебен ефект върху съдовете на вените и се използва за стесняване на съдовете на кожата. Притежава лечебни свойства, насочени към премахване на обостряне на хемороиди, венозни дисфункции. Намалява крехкостта и пропускливостта на капилярите и стените на съдовете, повишава тонуса на гладките клетъчни мускули. Екстрактът от корените се използва като диуретик за облекчаване на възпалението, болката и тежестта в краката с венозна недостатъчност и в случай на увреждане на бъбреците и жлъчния мехур.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастни:</strong></p> <p>1 супена лъжица в 600 мл вряща вода, ври 3-5 минути. Кисне се 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 80 мл преди хранене.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки