Блог

Див ям (Dioscorea vilosa) 19.10.2021 20:45:13

Див ям (Dioscorea vilosa)

Разпространение:

Дивият ям е многогодишна, диворастяща, тревиста лиана, която вирее в някои райони на Северна Америка, Мексико и Азия.

Описание:

Сем. Диоскорееви (Dioscoreaceae).

На цвят е червеникавокафяво,като по цялата си дължина има твърди корени. Стъблата са много на брой и не се разклоняват. Листата са овални с дължина 6-12 см. Растението цъфти в мъжки и женски цветове,които са малки бледозелени и са събрани в малки класовидни съцветия. Плодът представлява тригнездова кутийка.

Използваема част:

Корените.

Химичен състав:

Сапонини, танини, диосгенин-растителен аналог на човешките фитохормони, фитостероли, ензими, витамини и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Прилага се като отхрачващо, диуретично, спазмолитично, потогонно средство. Възстановява хормоналния баланс в организма, понижава холестерола. Естествен източник е на прогестерон. Употребява се за облекчаване симптомите при менопауза. Подобрява микроциркулацията на кръвта, способства за натрупване на мускулна маса, стимулира синтеза на колаген. Мощен адаптоген.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

1 супена лъжица се вари 1-2 минути в 400 мл вряща вода. Кисне 30-40 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 120 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Див ям (Dioscorea vilosa)

Див ям (Dioscorea vilosa)

Разпространение:Дивият ям е многогодишна, диворастяща, тревиста лиана, която вирее в някои райони на Северна Америка, Мексико и Азия.Описание:Сем. Диоск Разпространение:Дивият ям е многогодишна, диворастяща, тревиста лиана, която вирее в някои райони на Северна Америка, Мексико и Азия.Описание:Сем. Диоск 2021-10-19T20:45:15+03:00 Див ям (Dioscorea vilosa)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Дивият ям е многогодишна, диворастяща, тревиста лиана, която вирее в някои райони на Северна Америка, Мексико и Азия.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Диоскорееви (Dioscoreaceae).</p> <p>На цвят е червеникавокафяво,като по цялата си дължина има твърди корени. Стъблата са много на брой и не се разклоняват. Листата са овални с дължина 6-12 см. Растението цъфти в мъжки и женски цветове,които са малки бледозелени и са събрани в малки класовидни съцветия. Плодът представлява тригнездова кутийка.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Корените.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Сапонини, танини, диосгенин-растителен аналог на човешките фитохормони, фитостероли, ензими, витамини и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Прилага се като отхрачващо, диуретично, спазмолитично, потогонно средство. Възстановява хормоналния баланс в организма, понижава холестерола. Естествен източник е на прогестерон. Употребява се за облекчаване симптомите при менопауза. Подобрява микроциркулацията на кръвта, способства за натрупване на мускулна маса, стимулира синтеза на колаген. Мощен адаптоген.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>1 супена лъжица се вари 1-2 минути в 400 мл вряща вода. Кисне 30-40 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 120 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки