Блог

Дива тиква (Bryonia alba) 19.10.2021 20:46:23

Дива тиква (Bryonia alba)

Разпространение:

Разпространено е сравнително нарядко по влажни места, из храсталаците, край реките и като бурен из цялата страна до 1000 метра насморска височена. В миналото е отглеждано като култивирано растение в Западна и Северна Европа.

Описание:

Сем. Тиквови  (Cucurbitaceae).

Многогодишно тревисто растение с месест реповиден корен, отвън жълтеникав, а вътре бял. Стъблата са катерливи, до 3-4 метра дълги, прикрепващи се с мустачки за други растения. Листата са последователни, с дръжки, в очертание широко яйцевидни, петделни, в основата дълбоко сърцевидни, по края назъбени, от двете страни четинесто грапави. Цветовете са еднополови, двудомниили еднодомни мъжките са жълтеникави, събрани по 5-7 в щитовидни гроздчета с 5-20 см дълги съцветни дръжки. Женските цветове са зеленикави, събрани по 5-12 в щитовидни гроздчета с по-къси дръжки. Плодникът е с долен тригнезден завръз и едно стълбче с три близалца. Плодът е черна, кълбовидна ягода, 6-8 мм в диаметър с 4-6 семена. Цъфти от май до юли.

Използваема част:

Корените (Radix Bryonlae albae), събрани март-април.

Химичен състав:

Корените съдържат тритерпеноидните горчиви гликозиди брионин и брионидин, на които се дължи отровността на растението. Брионинът при хидролиза се разпада на тритерпеновия сапогенин бриогеннн със структура, подобна на кукурбитацините, за които е установено, че имат антитуморно действие. Освен сапонини в корените се съдържат смолисти вещества със силно пургативно действие, много скорбяла, дъбилни вещества, 23 свободни мастни киселини главно олеинова, палмитинова, наситени и ненаситени киселини,етерично масло с бактерицидни свойства и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия: 

В малки дози като лаксативно и диуретично средство.

Външно се прилага при: ревматизъм, подагра, натъртване, невралгия.

РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО! ВЪТРЕШНАТА МУ УПОТРЕБА Е САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ!

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

Външно за мазане: 1:10 се приготвя алкохолен или маслен извлек.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Дива тиква (Bryonia alba)

Дива тиква (Bryonia alba)

Разпространение:Разпространено е сравнително нарядко по влажни места, из храсталаците, край реките и като бурен из цялата страна до 1000 метра насморска в Разпространение:Разпространено е сравнително нарядко по влажни места, из храсталаците, край реките и като бурен из цялата страна до 1000 метра насморска в 2021-10-19T20:46:28+03:00 Дива тиква (Bryonia alba)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Разпространено е сравнително нарядко по влажни места, из храсталаците, край реките и като бурен из цялата страна до 1000 метра насморска височена. В миналото е отглеждано като култивирано растение в Западна и Северна Европа.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Тиквови&nbsp; (Cucurbitaceae).</p> <p>Многогодишно тревисто растение с месест реповиден корен, отвън жълтеникав, а вътре бял. Стъблата са катерливи, до 3-4 метра дълги, прикрепващи се с мустачки за други растения. Листата са последователни, с дръжки, в очертание широко яйцевидни, петделни, в основата дълбоко сърцевидни, по края назъбени, от двете страни четинесто грапави. Цветовете са еднополови, двудомниили еднодомни мъжките са жълтеникави, събрани по 5-7 в щитовидни гроздчета с 5-20 см дълги съцветни дръжки. Женските цветове са зеленикави, събрани по 5-12 в щитовидни гроздчета с по-къси дръжки. Плодникът е с долен тригнезден завръз и едно стълбче с три близалца. Плодът е черна, кълбовидна ягода, 6-8 мм в диаметър с 4-6 семена. Цъфти от май до юли.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Корените (Radix Bryonlae albae), събрани март-април.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Корените съдържат тритерпеноидните горчиви гликозиди брионин и брионидин, на които се дължи отровността на растението. Брионинът при хидролиза се разпада на тритерпеновия сапогенин бриогеннн със структура, подобна на кукурбитацините, за които е установено, че имат антитуморно действие. Освен сапонини в корените се съдържат смолисти вещества със силно пургативно действие, много скорбяла, дъбилни вещества, 23 свободни мастни киселини главно олеинова, палмитинова, наситени и ненаситени киселини,етерично масло с бактерицидни свойства и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:&nbsp;</strong></p> <p>В малки дози като лаксативно и диуретично средство.</p> <p><strong>Външно се прилага при:&nbsp;</strong>ревматизъм, подагра, натъртване, невралгия.</p> <p><span style="color: #ff0000;">РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО! ВЪТРЕШНАТА МУ УПОТРЕБА Е САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ!</span></p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p><strong>Външно за мазане</strong>: 1:10 се приготвя алкохолен или маслен извлек.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки