Блог

Джинджифил (Zingiber officinale) 19.10.2021 20:40:04

Джинджифил (Zingiber officinale)

Разпространение:

Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чийто корени се използват в Китай и Индия от древността. Родината му е някъде в Източна или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Те го занасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка и през 1547 година. Ямайка вече изнася 1100 тона джинджифил за Испания. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, Западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.

Описание:

Сем. Джинджифилови (Zingiberaceae).

Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние.

Многогодишно тревисто растение с масивно ароматно коренище. Стеблото е просто, изправено, до 20-25 см високо, плътно обвито от влагалищата на листата, формиращи високо лъжливо стебло. Плодът представлява тригнездна многосеменна кутийка.

Използваема част:

Корените.

Химичен състав:

Eтерично масло, нишесте, смоли, танини, захари.

В 100 грама джинджифилов прах се съдържат:

Енергия: 336 kcal

Въглехидрати: 71,62 гр

Захари: 3,39 гр

Диетични фибри: 14,1 гр

Мазнина: 4,24 гр

Протеин: 8,98 гр

Витамини: В1 (тиамин) – 0,046 мг, рибофлавин В2 – 0,17 мг, ниацин В3 – 9,62 мг, пантотенова киселина В5 – 0,477 мг, пиридоксин В6 – 0,626 мг, фолиева киселина В9 – 13 мг, аскорбинова киселина (витамин C) – 0,7 мг.

Минерали: калций 114 мг, магнезий 214 мг, желязо 19,8 мг, манган 33,3 мг, фосфор 168 мг, калий – 1320 мг, натрий 27 мг, цинк 3,64 мг.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Джинджифила се използва като отхрачващо, апетитостимулиращо средство, повишава имунната защита. Прилага се при ангина, бронхит, бронхопневмония, простудни заболявания, тежест в стомаха и повишена киселинност.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

1 супена лъжица брашно от корен се разбърква с 200 гр мед. Приема се 4 пъти по 1 супена лъжица от сместа дневно.

ИЛИ: 1 малко коренче се вари 3 минути в 400 гр вода. Пие се за деня.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифил (Zingiber officinale)

Разпространение:Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чийто корени се използват в Китай и Индия от древността. Родината му е някъде в Изт Разпространение:Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чийто корени се използват в Китай и Индия от древността. Родината му е някъде в Изт 2021-10-19T20:40:07+03:00 Джинджифил (Zingiber officinale)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чийто корени се използват в Китай и Индия от древността. Родината му е някъде в Източна или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Те го занасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка и през 1547 година. Ямайка вече изнася 1100 тона джинджифил за Испания. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, Западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем.&nbsp;Джинджифилови (Zingiberaceae).</p> <p>Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние.</p> <p>Многогодишно тревисто растение с масивно ароматно коренище. Стеблото е просто, изправено, до 20-25 см високо, плътно обвито от влагалищата на листата, формиращи високо лъжливо стебло. Плодът представлява тригнездна многосеменна кутийка.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Корените.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Eтерично масло, нишесте, смоли, танини, захари.</p> <p>В 100 грама джинджифилов прах се съдържат:</p> <p>Енергия: 336 kcal</p> <p>Въглехидрати: 71,62 гр</p> <p>Захари: 3,39 гр</p> <p>Диетични фибри: 14,1 гр</p> <p>Мазнина: 4,24 гр</p> <p>Протеин: 8,98 гр</p> <p>Витамини: В1 (тиамин) &ndash; 0,046 мг, рибофлавин В2 &ndash; 0,17 мг, ниацин В3 &ndash; 9,62 мг, пантотенова киселина В5 &ndash; 0,477 мг, пиридоксин В6 &ndash; 0,626 мг, фолиева киселина В9 &ndash; 13 мг, аскорбинова киселина (витамин C) &ndash; 0,7 мг.</p> <p>Минерали: калций 114 мг, магнезий 214 мг, желязо 19,8 мг, манган 33,3 мг, фосфор 168 мг, калий &ndash; 1320 мг, натрий 27 мг, цинк 3,64 мг.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Джинджифила се използва като отхрачващо, апетитостимулиращо средство, повишава имунната защита. Прилага се при ангина, бронхит, бронхопневмония, простудни заболявания, тежест в стомаха и повишена киселинност.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>1 супена лъжица брашно от корен се разбърква с 200 гр мед. Приема се 4 пъти по 1 супена лъжица от сместа дневно.</p> <p><strong>ИЛИ:</strong><span>&nbsp;</span>1 малко коренче се вари 3 минути в 400 гр вода. Пие се за деня.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки