Разпространение:
Джинджифилът, наричан още исиот или имбир, е растение, чийто корени се използват в Китай и Индия от древността. Родината му е някъде в Източна или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Те го занасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка и през 1547 година. Ямайка вече изнася 1100 тона джинджифил за Испания. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, Западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.
Описание:
Сем. Джинджифилови (Zingiberaceae).
Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние.
Многогодишно тревисто растение с масивно ароматно коренище. Стеблото е просто, изправено, до 20-25 см високо, плътно обвито от влагалищата на листата, формиращи високо лъжливо стебло. Плодът представлява тригнездна многосеменна кутийка.
Използваема част:
Корените.
Химичен състав:
Eтерично масло, нишесте, смоли, танини, захари.
В 100 грама джинджифилов прах се съдържат:
Енергия: 336 kcal
Въглехидрати: 71,62 гр
Захари: 3,39 гр
Диетични фибри: 14,1 гр
Мазнина: 4,24 гр
Протеин: 8,98 гр
Витамини: В1 (тиамин) – 0,046 мг, рибофлавин В2 – 0,17 мг, ниацин В3 – 9,62 мг, пантотенова киселина В5 – 0,477 мг, пиридоксин В6 – 0,626 мг, фолиева киселина В9 – 13 мг, аскорбинова киселина (витамин C) – 0,7 мг.
Минерали: калций 114 мг, магнезий 214 мг, желязо 19,8 мг, манган 33,3 мг, фосфор 168 мг, калий – 1320 мг, натрий 27 мг, цинк 3,64 мг.
Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:
Джинджифила се използва като отхрачващо, апетитостимулиращо средство, повишава имунната защита. Прилага се при ангина, бронхит, бронхопневмония, простудни заболявания, тежест в стомаха и повишена киселинност.
Препоръчителна дневна доза за възрастен:
1 супена лъжица брашно от корен се разбърква с 200 гр мед. Приема се 4 пъти по 1 супена лъжица от сместа дневно.
ИЛИ: 1 малко коренче се вари 3 минути в 400 гр вода. Пие се за деня.
Коментирането на тази статия е ограничено