Разпространение:
Многогодишно тревисто растение, което е широко разпространено в света. Среща се в цяла България. Вирее на влажни почви.
Описание:
Сем. Устноцветни (Lamiaceae).
Достига на височина 30-100 см. Листата са с назъбени краища, дълги от 5-9 см и широки от 1,5-3 см, оцветени в тъмно зелено. Стъблата и листната маса са в различна степен покрити с власинки или липсват. Цветчетата са оцветени в розов, бял или лилав цвят. Цъфтят от края на юни до август месец.
Използваема част:
Надземната част на растението, събира се преди или в самото начало на цъфтежа.
Химичен състав:
Съдържа етерично масло, горчиви вещества, никотинова киселина, флавоноиди, каротеноиди, ментол, изоментол, пинен, ментофуран, неоментол, лимонен, пулегон, цинеол, танини.
Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:
Местно обезболяващо, антисептично, увеличава секрецията в стомаха и червата, като подобрява храносмилането, освежаващо, стимулиращо, ободряващо, апетитовъзбуждащо и антиоксидантна активност. Джодженът намира приложение в главно в кулинарията.
Препоръчителна дневна доза за възрастен:
2 супени лъжици се запарват в 500 мл вряща вода 2 часа. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.
Коментирането на тази статия е ограничено