Блог

Гимнема (Gymnema sylvestre, Gurmar) 19.10.2021 20:23:19

Гимнема (Gymnema sylvestre, Gurmar)

Разпространение:

Представлява лиановидно, тропическо с катерещ растеж растение.

Описание:

Сем. Млечкови (Asclepiadaceae).

Разклоненията на растението притежават вкореняващи се възли, които помагат в катерещия му начин на растеж и разпространение. Листата са елипсовидни, с тесни връхчета. Цветовете са във форма на камбанка с бледо-жълт цвят. Плодовете са по-дълги от листната маса, оцветени са в бледо зелено приличащи на рога.

Използваема част:

Листата и коренът му.

Химичен състав:

Основните биоактивни съставки на растението са известни като гимнемични киселини. Други установени вещества са флавони,алфа и бета-хлорофили, антрахинони, хентриаконтан, пентатриаконтан, фосфор, смоли, мравчена киселина, маслена киселина, лупеол, d-кверцитол, винена киселина,бета-амирин свързани гликозиди и стигмастерол. Растителният екстракт съдържа алкалоиди. В листата на вида се откриват киселинни, гликозиди, антроквинони и техните производни.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Регулира нивото на кръвната захар, облекчава симптомите при неунсулинозависим диабет, намалява резорбцията на глюкоза в червата и апетита към захарни изделия. Използва се като диуретик и за детокс на целия организъм.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

2 чаени лъжички от билката се запарват в 500 мл вряща вода за 20 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Гимнема (Gymnema sylvestre, Gurmar)

Гимнема (Gymnema sylvestre, Gurmar)

Разпространение:Представлява лиановидно, тропическо с катерещ растеж растение.Описание:Сем. Млечкови (Asclepiadaceae).Разклоненията на растението прите Разпространение:Представлява лиановидно, тропическо с катерещ растеж растение.Описание:Сем. Млечкови (Asclepiadaceae).Разклоненията на растението прите 2021-10-19T20:23:22+03:00 Гимнема (Gymnema sylvestre, Gurmar)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Представлява лиановидно, тропическо с катерещ растеж растение.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Млечкови (Asclepiadaceae).</p> <p>Разклоненията на растението притежават вкореняващи се възли, които помагат в катерещия му начин на растеж и разпространение. Листата са елипсовидни, с тесни връхчета. Цветовете са във форма на камбанка с бледо-жълт цвят. Плодовете са по-дълги от листната маса, оцветени са в бледо зелено приличащи на рога.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Листата и&nbsp;коренът му.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Основните биоактивни съставки на растението са известни като гимнемични киселини. Други установени вещества са флавони,алфа и бета-хлорофили, антрахинони, хентриаконтан, пентатриаконтан, фосфор, смоли, мравчена киселина, маслена киселина, лупеол, d-кверцитол, винена киселина,бета-амирин свързани гликозиди и стигмастерол. Растителният екстракт съдържа алкалоиди. В листата на вида се откриват киселинни, гликозиди, антроквинони и техните производни.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Регулира нивото на кръвната захар, облекчава симптомите при неунсулинозависим диабет, намалява резорбцията на глюкоза в червата и апетита към захарни изделия. Използва се като диуретик и за детокс на целия организъм.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>2 чаени лъжички от билката се запарват в 500 мл вряща вода за 20 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки