Разпространение:
Представлява лиановидно, тропическо с катерещ растеж растение.
Описание:
Сем. Млечкови (Asclepiadaceae).
Разклоненията на растението притежават вкореняващи се възли, които помагат в катерещия му начин на растеж и разпространение. Листата са елипсовидни, с тесни връхчета. Цветовете са във форма на камбанка с бледо-жълт цвят. Плодовете са по-дълги от листната маса, оцветени са в бледо зелено приличащи на рога.
Използваема част:
Листата и коренът му.
Химичен състав:
Основните биоактивни съставки на растението са известни като гимнемични киселини. Други установени вещества са флавони,алфа и бета-хлорофили, антрахинони, хентриаконтан, пентатриаконтан, фосфор, смоли, мравчена киселина, маслена киселина, лупеол, d-кверцитол, винена киселина,бета-амирин свързани гликозиди и стигмастерол. Растителният екстракт съдържа алкалоиди. В листата на вида се откриват киселинни, гликозиди, антроквинони и техните производни.
Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:
Регулира нивото на кръвната захар, облекчава симптомите при неунсулинозависим диабет, намалява резорбцията на глюкоза в червата и апетита към захарни изделия. Използва се като диуретик и за детокс на целия организъм.
Препоръчителна дневна доза за възрастен:
2 чаени лъжички от билката се запарват в 500 мл вряща вода за 20 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.
Коментирането на тази статия е ограничено