Блог

Гинко билоба (Ginkgo Biloba) 19.10.2021 20:24:51

Гинко билоба (Ginkgo Biloba)

Разпространение:

Широко култивирано в Югоизточна Азия. У нас се среща в паркове и градини като декоративно растение.

Описание:

Сем. Гинкови (Ginkgoaceae).

Дърво, достигащо 40 метра височина и 2 метра дебелина на стъблото. В млада възраст развива пирамидална корона, съставена от почти хоризонтално разположени клони. Листата имат твърде своеобразна форма и са разположени спирално. Те са снабдени с дълга дръжка и наподобяват врязано на върха си ветрило. Опадват през зимата.

Използваема част:

Листата на растението, набрани през късното лято.

Химичен състав:

Флавонови гликозиди, биофлавони, лактони, ситостерин, естери, восъци, парафини, антоциани, витамини Р, С и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Основното действие на растението е съдоразширяващо, усилва паметта и концентрацията, подобрява мозъчната дейност и кръвообръщението. Извлеци от листата на гинко билоба разширяват кръвоносните съдове и повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка и в останалите органи на тялото. Подпомага формирането на обходно (колатерално) кръвообръщение. Това повлиява положително на кръвоснабдяването и повлиява добре пациенти с отслабена памет, старческа деменция, Алцхаймер, шум в ушите, световъртеж, главоболие, сърдечна аритмия, исхемична болест, импотентност, глаукома, екзема, периферни съдови смущения. Използва се за профилактика на атеросклероза. Препоръчва се и при депресивни състояния.

Препоръчителна дневна доза за възрастни:

1 чаена лъжичка стрити листа в 400 мл вряща вода, ври 1 минута. Кисне 20 минути. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти дневно, половин час преди хранене.

Да не се употребява с антикоагуланти и МАО-инхибитори, както и при бременност!

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Гинко билоба (Ginkgo Biloba)

Гинко билоба (Ginkgo Biloba)

Разпространение:Широко култивирано в Югоизточна Азия. У нас се среща в паркове и градини като декоративно растение.Описание:Сем. Гинкови (Ginkgoaceae). Разпространение:Широко култивирано в Югоизточна Азия. У нас се среща в паркове и градини като декоративно растение.Описание:Сем. Гинкови (Ginkgoaceae). 2021-10-19T20:24:55+03:00 Гинко билоба (Ginkgo Biloba)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Широко култивирано в Югоизточна Азия. У нас се среща в паркове и градини като декоративно растение.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Гинкови (Ginkgoaceae).</p> <p>Дърво, достигащо 40 метра височина и 2 метра дебелина на стъблото. В млада възраст развива пирамидална корона, съставена от почти хоризонтално разположени клони. Листата имат твърде своеобразна форма и са разположени спирално. Те са снабдени с дълга дръжка и наподобяват врязано на върха си ветрило. Опадват през зимата.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Листата на растението, набрани през късното лято.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Флавонови гликозиди, биофлавони, лактони, ситостерин, естери, восъци, парафини, антоциани, витамини Р, С и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Основното действие на растението е съдоразширяващо, усилва паметта и концентрацията, подобрява мозъчната дейност и кръвообръщението. Извлеци от листата на гинко билоба разширяват кръвоносните съдове и повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка и в останалите органи на тялото. Подпомага формирането на обходно (колатерално) кръвообръщение. Това повлиява положително на кръвоснабдяването и повлиява добре пациенти с отслабена памет, старческа деменция, Алцхаймер, шум в ушите, световъртеж, главоболие, сърдечна аритмия, исхемична болест, импотентност, глаукома, екзема, периферни съдови смущения. Използва се за профилактика на атеросклероза. Препоръчва се и при депресивни състояния.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастни:</strong></p> <p>1 чаена лъжичка стрити листа в 400 мл вряща вода, ври 1 минута. Кисне 20 минути. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти дневно, половин час преди хранене.</p> <p><span style="color: #ff0000;">Да не се употребява с антикоагуланти и МАО-инхибитори, както и при бременност!</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки