Блог

Градинска чубрица (Satureja hortensis) 19.10.2021 20:30:46

Градинска чубрица (Satureja hortensis)

Разпространение:

Отглежда се като декоративно растение и за производствени цели в Европа, САЩ, Северна Африка. Разпространена е в Средиземноморската област и в Източна Азия. В България се среща доста често, като предпочита лека влажна почва и места огряти от слънчева светлина.

Описание:

Сем. Устноцветни (Lamiaceae).

Едногодишно тревисто растение, което достига височина до 50 см. Стъблата са високи и силно разклонени, покрити от ситни власинки. Листата са зелени с реснички, разположени срещуположно. Плодовете са кухи и във вътрешността си съдържат семена. След като узрее плодът се разпада на четири орехчета.

Използваема част:

Листа, стъбла и цветове.

Химичен състав:

Терпени, слузни вещества, етерично масло, тимол, ниацин, витамин В6, витамин С, витамин А, желязо, калций, манган, калий, диетични фибри, танини, феноли, флавоноиди и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Има антиоксидантно действие и противовъзпалителен ефект. Понижава нивата на лошия холестерол, има слабо диуретично и успокояващо действие. Апетитовъзбуждащо и антисептично. Понижава кръвното налягане и подобрява храносмилането.

Прилага се при: Диарии, различни храносмилателни проблеми, загуба на апетит, метеоризъм. При жлъчни и чернодробни заболявания, катари на лигавицата на червата. При  хрема, главоболие и виене на свят. Ефикасно е и за заболявания на дихателната система, като възпаление на гърлото и астма.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Градинска чубрица (Satureja hortensis)

Градинска чубрица (Satureja hortensis)

Разпространение:Отглежда се като декоративно растение и за производствени цели в Европа, САЩ, Северна Африка. Разпространена е в Средиземноморската област Разпространение:Отглежда се като декоративно растение и за производствени цели в Европа, САЩ, Северна Африка. Разпространена е в Средиземноморската област 2021-10-19T20:30:51+03:00 Градинска чубрица (Satureja hortensis)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Отглежда се като декоративно растение и за производствени цели в Европа, САЩ, Северна Африка. Разпространена е в Средиземноморската област и в Източна Азия. В България се среща доста често, като предпочита лека влажна почва и места огряти от слънчева светлина.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Устноцветни (Lamiaceae).</p> <p>Едногодишно тревисто растение, което достига височина до 50 см. Стъблата са високи и силно разклонени, покрити от ситни власинки. Листата са зелени с реснички, разположени срещуположно. Плодовете са кухи и във вътрешността си съдържат семена. След като узрее плодът се разпада на четири орехчета.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Листа, стъбла и цветове.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Терпени, слузни вещества, етерично масло, тимол, ниацин, витамин В6, витамин С, витамин А, желязо, калций, манган, калий, диетични фибри, танини, феноли, флавоноиди и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Има антиоксидантно действие и противовъзпалителен ефект. Понижава нивата на лошия холестерол, има слабо диуретично и успокояващо действие. Апетитовъзбуждащо и антисептично. Понижава кръвното налягане и подобрява храносмилането.</p> <p><strong>Прилага се при:</strong><span>&nbsp;</span>Диарии, различни храносмилателни проблеми, загуба на апетит, метеоризъм. При жлъчни и чернодробни заболявания, катари на лигавицата на червата. При &nbsp;хрема, главоболие и виене на свят. Ефикасно е и за заболявания на дихателната система, като възпаление на гърлото и астма.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки