Блог

Ветрогон (Eryngium campestre) 19.10.2021 20:08:53

Ветрогон (Eryngium campestre)

Разпространение:

По сухи и тревисти места, пасища, храсталаци, често и като плевел, в равнинните терени, докъм 900 м. надморска височина в цяла България.

Описание:

Сем. Сенникоцветни (Umbelliferae).

Многогодишно бодливо, тревисто растение, с вретеновиден, дълъг дълбоко проникващ в почвата корен. Стъблата са изправени и силно разклонени, до 90 см високи. Цветовете са с бели или белезникави венчелистчета, събрани в сбити главички. Цялото растение има синьозелен цвят и е с кълбовидна форма. Цъфти през юли-август.

Използваема част:

Стръкове и корените на растението (Herba Eryngii, Radix Eryngii).

Химичен състав:

Около 0,10% етерично масло, незначителни количества дъбилни вещества, сапонини и танини, флавоноиди и витамин С, розмаринова и оксалова киселина и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Основното действие на растението е диуретично, спазмолитично, болкоуспокояващо. Използва се като диуретично средство при отоци, затруднено уриниране, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Прилага се при: Заболявания на дихателните и пикочните пътища, доброкачествено оголемяване на простатната жлеза, полова слабост, хемороиди, възпаление на външното и средното ухо.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

2 супени лъжици от билката се варят в 500 мл вряща вода 5 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Ветрогон (Eryngium campestre)

Ветрогон (Eryngium campestre)

Разпространение:По сухи и тревисти места, пасища, храсталаци, често и като плевел, в равнинните терени, докъм 900 м. надморска височина в цяла България.О Разпространение:По сухи и тревисти места, пасища, храсталаци, често и като плевел, в равнинните терени, докъм 900 м. надморска височина в цяла България.О 2021-10-19T20:08:56+03:00 Ветрогон (Eryngium campestre)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>По сухи и тревисти места, пасища, храсталаци, често и като плевел, в равнинните терени, докъм 900 м. надморска височина в цяла България.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Сенникоцветни (Umbelliferae).</p> <p>Многогодишно бодливо, тревисто растение, с вретеновиден, дълъг дълбоко проникващ в почвата корен. Стъблата са изправени и силно разклонени, до 90 см високи. Цветовете са с бели или белезникави венчелистчета, събрани в сбити главички. Цялото растение има синьозелен цвят и е с кълбовидна форма. Цъфти през юли-август.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Стръкове и корените на растението (Herba Eryngii, Radix Eryngii).</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Около 0,10% етерично масло, незначителни количества дъбилни вещества, сапонини и танини, флавоноиди и витамин С, розмаринова и оксалова киселина и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Основното действие на растението е диуретично, спазмолитично, болкоуспокояващо. Използва се като диуретично средство при отоци, затруднено уриниране, камъни в бъбреците и пикочния мехур.</p> <p><strong>Прилага се при:</strong><span>&nbsp;</span>Заболявания на дихателните и пикочните пътища, доброкачествено оголемяване на простатната жлеза, полова слабост, хемороиди, възпаление на външното и средното ухо.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>2 супени лъжици от билката се варят в 500 мл вряща вода 5 минути. Прецежда се. Пие се 3 пъти по 150 мл преди храна.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки