Блог

Вишна (Cerasus vulgaris) 19.10.2021 20:11:16

Вишна (Cerasus vulgaris)

Разпространение:

Произходът на вишната не е изяснен. Предполага се, че обикновената вишна е произлязла от естественото кръстосване на дивата череша със степната вишна, която и сега се намира в диво състояние в цяла Европа като нисък храст. Вишната има същото световно разпространение, както черешата. В България вишната е застъпена сравнително в по-ограничени размери почти из цялата страна. Развива най-добре на леки, добре дренирани и богати на хранителни вещества почви.

Описание:

Сем. Розоцветни (Rosaceae).

Представлява овощно дърво, чиито плодове и зелена маса притежават лечебни свойства. Израства на височина до 8 метра и има широка, несиметрична корона. Листата и са с елипсовидна до яйцевидна, продълговата форма, с последователно разположение на клончетата.
Цветната маса на дървото е бяла, с големина около 2-3 см. Плодовете са червени с костилка и със сферична форма. Цъфти през април-май месец.

Използваема част:

Употребяват се плодовете, дръжките и листата на вишната.

Химичен състав:

Захароза, азотни съединения, танини, инозин, фенолни съединения, минерални соли, органични киселини, витамини (С, К, група В, РР, провитамин А), микро- и макроелементи, лимонена киселина, кумарин и други.

Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:

Действа освежаващо и ободряващо. Също така има общоукрепващо, противовъзпалително, кръвоспиращо и силно пикочогонно действие – при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Помага при асцит, отоци, анемия, хепатит, рахит. Благоприятства състояния, придружени с високо кръвно налягане и запек.

Прилага се при: Чернодробни и бъбречни заболявания, укрепва сърдечната система.

Препоръчителна дневна доза за възрастен:

2 супени лъжици се варят 500 мл вряща вода 5 минути. Кисне 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти по 150 мл преди хранене.

Коментирането на тази статия е ограничено

Билкова енциклопедия

Билкова енциклопедия

Вишна (Cerasus vulgaris)

Вишна (Cerasus vulgaris)

Разпространение:Произходът на вишната не е изяснен. Предполага се, че обикновената вишна е произлязла от естественото кръстосване на дивата череша със сте Разпространение:Произходът на вишната не е изяснен. Предполага се, че обикновената вишна е произлязла от естественото кръстосване на дивата череша със сте 2021-10-19T20:11:21+03:00 Вишна (Cerasus vulgaris)

<p><strong>Разпространение:</strong></p> <p>Произходът на вишната не е изяснен. Предполага се, че обикновената вишна е произлязла от естественото кръстосване на дивата череша със степната вишна, която и сега се намира в диво състояние в цяла Европа като нисък храст. Вишната има същото световно разпространение, както черешата. В България вишната е застъпена сравнително в по-ограничени размери почти из цялата страна. Развива най-добре на леки, добре дренирани и богати на хранителни вещества почви.</p> <p><strong>Описание:</strong></p> <p>Сем. Розоцветни (Rosaceae).</p> <p>Представлява овощно дърво, чиито плодове и зелена маса притежават лечебни свойства. Израства на височина до 8 метра и има широка, несиметрична корона. Листата и са с елипсовидна до яйцевидна, продълговата форма, с последователно разположение на клончетата.<br />Цветната маса на дървото е бяла, с големина около 2-3 см. Плодовете са червени с костилка и със сферична форма. Цъфти през април-май месец.</p> <p><strong>Използваема част:</strong></p> <p>Употребяват се плодовете, дръжките и листата на вишната.</p> <p><strong>Химичен състав:</strong></p> <p>Захароза, азотни съединения, танини, инозин, фенолни съединения, минерални соли, органични киселини, витамини (С, К, група В, РР, провитамин А), микро- и макроелементи, лимонена киселина, кумарин и други.</p> <p><strong>Лечебно действие и приложение според народната медицина и съвременната фитотерапия:</strong></p> <p>Действа освежаващо и ободряващо. Също така има общоукрепващо, противовъзпалително, кръвоспиращо и силно пикочогонно действие &ndash; при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Помага при асцит, отоци, анемия, хепатит, рахит. Благоприятства състояния, придружени с високо кръвно налягане и запек.</p> <p><strong>Прилага се при:</strong><span>&nbsp;</span>Чернодробни и бъбречни заболявания, укрепва сърдечната система.</p> <p><strong>Препоръчителна дневна доза за възрастен:</strong></p> <p>2 супени лъжици се варят 500 мл вряща вода 5 минути. Кисне 30 минути и се прецежда. Пие се 3 пъти по 150 мл преди хранене.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки